fbpx
Nieuws

Leidraad voor prestatiecontracten

Leidraad voor prestatiecontracten

Een middel om effectief energiebesparing te realiseren is het uitbesteden van duurzaamheidsmaatregelen aan een Energy Service Company (ESCo). De te leveren prestatie wordt vastgelegd in een energieprestatiecontract (EPC)

 

 

Op het Nationale ESCo Congres op 31 maart hebben Claudia Reiner, vicevoorzitter van Uneto-VNI en Alexandra Boot, van Boot advocaten de Leidraad Aanbesteden overhandigd aan Richard Tieskens, van het Rijksvastgoedbedrijf. De leidraad vereenvoudigt het aanbesteden van een EPC. Binnen een zogeheten ESCo worden bijvoorbeeld renovaties gefinancierd op basis van toekomstige energiebesparingen. Installatiebedrijven met een onderhoudstak participeren steeds vaker in dit soort constructies, net als energiemaatschappijen.

 

Inkoopprocedure

In opdracht van het ministerie van BZK heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een leidraad gemaakt om aanbestedende diensten te helpen met de inkoopprocedure van energieprestatiecontracten. Dit deed RVO.nl in samenwerking met Boot Advocaten en ESCoNetwerk.nl. De Leidraad Aanbesteden beschrijft stapsgewijs hoe je een energieprestatiecontract aanbesteedt en opstelt. Het stappenplan is bedoeld voor organisaties die een EPC willen aanbesteden en ook voor opdrachtnemers en consultants.

 

Contracten

Vicevoorzitter Claudia Reiner van Uneto-VNI vindt de leidraad een belangrijk instrument.  ‘Dit helpt de markt écht vooruit. Het is nu zaak dat alle partijen de Leidraad gaan hanteren.’ In een energieprestatiecontract worden de energiediensten die de uitvoerende partij gaat leveren beschreven. Alexandra Boot, een van de opstellers van de Leidraad: ‘De complexiteit weerhoudt veel organisaties ervan om deze contracten op te stellen. Met deze leidraad wordt concreet ingegaan op het toepassen van aanbestedingsregels en geschikte procedures. Ook bevat het voorbeelden van criteria voor selectie en gunning. Nu kunnen aanbestedende partijen eenvoudiger hun eigen inkooptraject opstellen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.