fbpx
Nieuws

Installateurs zonder certificering voor de realisatie van warmtepompsystemen, kunnen dit toch blijven verkopen en installeren.

 

 

Nathan Group heeft een concept in het leven geroepen waarin het bedrijf voor haar relaties de hoofdverantwoordelijkheid neemt voor de warmtepompinstallaties die per 1 oktober 2014 enkel aan gecertificeerde bedrijven blijven voorbehouden.

 

BRL 6000-21

Het ontwerp, de realisatie, de inbedrijfstelling en het beheer van bodemenergiesystemen per 1 oktober 2014 uitsluitend door gecertificeerde installateurs, boorbedrijven en adviseurs worden uitgevoerd. Dit werd vastgelegd in het BRL 11000 protocol (ondergronds) en het BRL 6000-21 protocol (bovengronds). Door het omvangrijke, kostbare vergunningstraject zou dit vooral voor kleine installateurs kunnen betekenen dat ze opdrachten voor warmtepompinstallaties mislopen. De Nathan Group, bevat onder andere broninstallatiebedrijf ThermoPlus, Alpha-InnoTec importeur Nathan Import/Export en servicebedrijf ThermoDynamic, kan onder voorwaarden de verantwoordelijkheid voor de installatie overnemen, waardoor relaties van de Nathan Group ook zonder eigen certificeringen warmtepompinstallaties mogen blijven verkopen en installeren.

 

Ondergrond: BRL 11000

De BRL 11000 (ondergronds) stelt dat werkzaamheden die rechtstreeks met de energieopslag te maken hebben (zoals ontwerpen, boren, leidingaanleg, bekabelingsaanleg, regeling, inbedrijfstelling en dergelijke) nooit mogen worden uitgevoerd door, of uitbesteed aan bedrijven die niet gecertificeerd zijn. Nathan-bedrijf ThermoPlus is voor 1 oktober 2014 in het bezit van het verplichte BRL 11000 certificaat. Voor het bovengrondse deel (BRL 6000-21) geldt dat een gecertificeerde partij die de hoofdverantwoordelijkheid neemt, wél zaken kan uitbesteden aan ‘gewone’ installatiebedrijven, mits deze worden gecontroleerd. Zowel ThermoDynamic als ThermoPlus halen de BRL 6000-21 voor 1 oktober.

 

Prestatie

Belangrijk aspect aan de nieuwe richtlijn is dat ook na oplevering wordt gecontroleerd of de installatie daadwerkelijk presteert wat vooraf overeengekomen is. Jaarlijks wordt de Seasonal Performance Factor (SPF; het reële rendement van een warmtepomp) bepaald en vastgelegd. Indien deze prestatiebelofte in de praktijk niet wordt waargemaakt, dan ligt de aansprakelijkheid hiervoor eveneens bij de verantwoordelijke, gecertificeerde partijen.

 

Voorwaarden

Als voorwaarden stelt Nathan Group dat haar bedrijven de regie krijgen in ontwerp, realisatie, inbedrijfstelling en beheer van de broninstallatie, plus de verantwoording voor ontwerp of beoordeling van het installatieconcept van de bovengrondse instalaltie. Verder moeten de materialen die het bedrijf levert worden toegepast, en moet onderhoud en seasonal performance door servicebedrijf ThermoDynamic worden uitgevoerd. Nathan levert in Nederland onder meer de warmtepompen van Alpha-InnoTec, de leidingsystemen van Uponor, en de verdelers van Komfort.

1 reactie op “Leverancier in bres voor warmtepompinstallateurs

  1. Henk schreef:

    Ook Duratherm BV heeft een dergelijke constructie, die wij van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.