fbpx
Nieuws

De Consumentenbond heeft dit voorjaar een elftal airconditioners getest. LG voert de ranglijst aan. De Zuid-Koreanen blijven de Japanners van Mitsubishi Electric net voor.

De bond heeft in totaal 11 single split airco’s getest met een capaciteit van 2,5 tot 3,5 kW. Gekeken is naar het koel- en verwarmingsrendement, ontvochtiging, comfort (snelheid en gelijkmatige verspreiding), geluid, duidelijkheid van de handleiding, gebruiksgemak en veelzijdigheid in gebruik. Veel airco’s worden ook gebruikt om te verwarmen.

Wel winnaar, geen Beste Koop

Net als bij de cv-keteltest van de Consumentenbond wordt er geen Beste Koop toegekend, omdat de installatiekosten ook onderdeel vormen van de rekening voor de consument. Daarnaast is ook de prestatie van het toestel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de monteur.

De 3,5 kW van LG, Mitsubishi, Daikin en Samsung scoren allemaal ruime voldoendes. LG wint de strijd, met een 8,1 gemiddeld, vooral op basis van de prestaties en het gebruiksgemak. De fabrikant mag het stempel van de Consumentenbond daarom voeren. Panasonic is met haar toestellen weliswaar voor de consument de goedkoopste uit het rijtje, maar in alle uitkomsten een middenmoter. Onderaan de lijst staan de 2,5 kW toestellen van Samsung, die op prestatie (5,5) en gebruikersgemak (5,6) het minst scoren.

De hele lijst met geteste toestellen en de resultaten is te vinden op de site van de Consumentenbond.

Recordjaar voor airconditioning

Dit jaar wordt opnieuw een recordverkoop van airco’s verwacht. De afgelopen jaren steeg de verkoop elk jaar al behoorlijk. Het eerste kwartaal noteerden de grote fabrikanten al dubbel zo veel orders als het afgelopen jaar. Dit seizoen kregen de doorgaans Aziatische aanbieders ook nog concurrentie van de grote verwarmingsbedrijven. Zo gaan Remeha, Vaillant en Nefit Bosch en de klassieke w-groothandel zich ook (meer) storten op de airconditioning. De praktijk leert dat de w-installateur, omdat hij vaak toch al over de vloer komt, makkelijker airco’s verkoopt dan de gespecialiseerde koeltechnicus.

Check hier de meest recente cv-ketel test van de Consumentenbond.

10 reacties op “LG aan kop bij airco-test Consumentenbond

 1. Geoffrey schreef:

  De zoveelste belachelijke test van de Consumentenbond.
  Iets met appels peren ?
  Dit kan echt beter..enfin.
  De consument heeft Consumentenbond hoog staan.

 2. peter schreef:

  Hoe slecht kun je een test doen
  Als je 5 merken test en dan ook nog verschillende uitvoeringen
  Test dan 11 verschillende merken met vergelijkbare uitvoering dan ben je in ieder geval duidelijk met je test.
  Ik zie dit meer als een goedkope manier van reclame maken voor een bepaald merk
  Waar wij alleen maar last van hebben wat de klant is heel gevoelig voor advies van de consumenten bond.
  Staan we weer een nul achter

 3. Doris schreef:

  Schaam julie Consumentenbond.

 4. Rik H. schreef:

  Slechte test, verschillende types van de merken in deze test. Van de Nr. 1 is een luxe uitvoering met een beter energielabel en betere werking, die de anderen merken ook hebben maar niet worden getest. Dit is appels met peren vergelijken.. voor mensen die geen verstand van airco’s hebben:
  dit is een BMW M5 vergelijken met een audi A5 buisness line in plaats van de RS5..

  Waar is de daikin stylish?
  Waar is de mitsubishi heavy ZSX?
  Waar is de Panasonic Etherea?
  Noem maar op.

  Erg jammer dit.

 5. Caroline schreef:

  mitsubishi heavy ZSX ik zoubdaar wel van willen weten wat jullie ervaringen daarmee zijn en dan vooral de levensduur..

 6. Joppel schreef:

  LG split airco Super
  Weinig geluid Hoog redement
  Daarom voor LG gekozen
  Dancing ook goed maar eigenlijk te duur
  Moeten de schaatsploeg sponseren
  Doe ik niet aan mee

 7. Ruud van Lierop schreef:

  Wij hebben een LG 5 kw laten plaatsen oa ook voor bij verwarmen. Voor wat betreft koelen top. Voor bijverwarming is het mi energie verspilling voor het lauwe staaltje lucht wat er uitkomt. Dus daar hoef je het niet voor te doen

 8. Rob schreef:

  Lg gewoon lekker bij weg blijven die dingen zijn waardeloos in verwarmen. die wij hebben hangen 3,5kw pc12sq doet er 18 minuten over tussen het ontdooien en weer warme lucht af geven. Vervolgen gaat ie op vol vermogen maar naar 24 graden verwarmen omdat de temperatuur in die 20 minuten natuurlijk weer gedaald is. en zo vriest ie meteen weer half dicht. Zwaar waardeloos bagger systeem wat daarnaast als het vriest zoveel herrie maakt dat ie gewoon uit moet.

 9. Rob schreef:

  Lg gewoon lekker bij weg blijven die dingen zijn waardeloos in verwarmen. die wij hebben hangen 3,5kw pc12sq doet er 18 minuten over tussen het ontdooien en weer warme lucht af geven. Vervolgen gaat ie op vol vermogen maar naar 24 graden verwarmen omdat de temperatuur in die 20 minuten natuurlijk weer gedaald is. en zo vriest ie meteen weer half dicht. Zwaar waardeloos systeem wat daarnaast als het vriest zoveel herrie maakt dat ie gewoon uit moet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.