fbpx
Nieuws

Meer loon, mes in seniorendagen

Het heeft even geduurd, maar werkgevers en vakbonden hebben een principeakkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. Het akkoord heeft een looptijd van 26 maanden voorziet onder andere in een beperkte, gespreide loonsverhoging van ruim 1,75 % op jaarbasis over de gehele looptijd. Het aantal seniorendagen voor oudere werknemers wordt beperkt. De cao Metaal en Techniek is met ruim 300.000 werknemers de grootste cao in de marktsector. De onderhandelingen verliepen bijzonder stroef. Dit voorjaar lagen werkgevers en werknemers nog mijlenver uit elkaar.

Loonsverhogingen

De beheerste loonontwikkeling geeft de bedrijven in de Metaal en Techniek, zoals installatiebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven, de mogelijkheid om te herstellen van de zware economische crisis van de afgelopen jaren. Om die reden is een langjarige cao afgesloten met structurele loonsverhogingen van 1,75% per 1 december 2015 en 1 juli 2016 en van 0,55% per 1 januari 2017. Aanvankelijk zetten de vakbonden in op meer loon.

Seniorendagen

Het aantal seniorendagen wordt beperkt, een belangrijke pijler van de werkgevers waar de bonden zich fel tegen verzet hebben. De ingangsdatum van de eerste seniorendag wordt 53 jaar vanaf 1 januari 2017, dit is nu nog 50 jaar. Werknemers gaan tot een leeftijd van 60 jaar minder seniorendagen opbouwen. Tevens vervalt de opbouw van extra seniorendagen als een oudere werknemer langer dan 1 jaar ziek is én kan de werkgever de seniorendagen in bepaalde gevallen verplicht inroosteren.

Jongeren

Om meer jongeren te trekken worden de jeugdlonen per september 2016 verhoogd. Werknemers onder de 50 jaar krijgen er vanaf 2017 een vakantiedag bij. Dit betekent dat de verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen oudere en jongere werknemers kleiner worden. Cao-partijen hebben afspraken gemaakt over de duurzame inzetbaarheid van werknemers, scholing en een onderzoek naar een vernieuwing van de cao.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.