fbpx
Nieuws

Meer ongevallen in de bouw

Bedrijfsongeval monteur: boete geëist

Het aantal ernstige ongevallen in de bouw is in 2016 met 14% toegenomen ten opzichte van 2015. Dat meldt de Inspectie SZW. Het aantal dodelijke ongevallen nam zelfs toe met 56%. De installatiesector is een van de sectoren waar binnen de bouw de meeste ongevallen gebeuren.

Meer productie

De stijging komt doordat in de bouw de crisis ten einde is en dus de productie weer toeneemt. Ook schaalvergroting en het samenwerken van meerdere (buitenlandse) partijen vergroot volgens SZW de risico’s. De subsectoren waar de meeste ongevallen voorkomen zijn het installatiewerk (e&w), grondverzet, sloopwerk en schilderwerk.

Vallen en struikelen

De meest voorkomende oorzaken zijn vallen van hoogte of struikelen, het getroffen worden voor (vallende) voorwerpen en contact met machines, gereedschap of voertuigen. Bij een kwart van de bouwplaatsen waar een ongeval plaatsvond, bleek geen direct toezicht op de werkvloer te zijn.

Zomerdrukte

De Inspectie SZW waarschuwt tot slot dat de weken voor de vakantie extra gevaarlijk zijn, omdat er vaak nog snel klussen voor de vakantie afgerond moeten worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.