fbpx
Nieuws

Meest innovatieve warmtenet van Nederland

Warmtebedrijf Hengelo heeft de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020. Hiervoor werkte het bedrijf samen met Ennatuurlijk, Firan en de gemeente Hengelo.

Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Het warmtenet in Hengelo is door het publiek via een online stemming uitgeroepen tot de winnaar.

(Tekst gaat verder onder de video)

Warmtecascadering

Het warmtenet in Hengelo maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar regionaal B-hout en afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hieruit vrijkomt, gaat via een stoomleiding naar Nouryon, dat de duurzame stroom inzet voor zoutwinning. Deze gebruikt de stoom meerdere malen en zo ontstaat restwarmte van 40 graden.

De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte gaat rechtstreeks naar aangesloten bedrijven: de rest van de warmte gaat naar decentrale energiecentrales. Deze verhogen de temperatuur met behulp van warmtepompen, aangedreven door elektriciteit van zonneparken van Twence. Deze warmte gaat naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo, die daarmee aardgasvrije en duurzame verwarming hebben. Op die manier wordt de restwarmte optimaal benut via een innovatief en duurzaam proces.

2 reacties op “Meest innovatieve warmtenet van Nederland

 1. Nico schreef:

  Wat wordt er bedoeld met
  “waar, regionaal B-hout en afvalhout wordt verwerkt.”……

  Gewoon verbrand?

 2. BvdSteeg schreef:

  Innovatieve warmtenet maakt gebruik van zeer oude technieken. Is al eeuwen bekend.
  Hout en ander afval opstoken. Hoe zit het met fijnstof, al gemeten. Uitwisseln van warmte is nieuw, dat wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.