Monoblocks die ver van de gevel opgesteld staan, verliezen te veel energie via de leiding tussen buitenunit en buffer. Die kunnen daarom geen gebruik maken van de kwaliteitsverklaring.
Een buiten opgestelde monoblock warmtepomp heeft de verdamper en de condensor en het hele koudemiddelencircuit in één unit zitten. Het warme cv-water gaat vervolgens via een geïsoleerde leiding de woning in.
Leiding verliest warmte
Hoe goed geïsoleerd ook, die leiding verliest warmte en hoe langer de leiding, hoe meer energie er verloren gaat. Gelijkwaardigheidsinstantie BCRG heeft bekendgemaakt het deel van de leiding dat buiten de thermische schil ligt niet langer dan 5 meter mag zijn om nog gebruik te kunnen maken van de kwaliteitsverklaring.
In de BRL 9500 staat vermeld dat je bij het opstellen van een energielabel (oplevering van een gebouw of bij verkoop van een gebouw) alleen mag afwijken van de forfaitaire waarde uit NTA 8800 als er een gecontroleerde verklaring beschikbaar is.
Maximaal 5 meter
BCRG ziet in de praktijk echter dat de lengte bij monoblock warmtepompen erg lang kan worden, soms wel 20 meter en meer. “Bij het testen van monoblock warmtepompen conform EN 14825 is de leidinglengte kort, nooit langer dan 5 meter. In overleg met een paar experts op het gebied van warmtepompen is afgesproken dat de lengte voor het gebruik van de verklaring van een monoblock systeem te beperken tot maximaal 5 meter”, aldus Kees Arkesteijn van BCRG. Is de leiding langer, dan mag de kwaliteitsverklaring niet worden gebruikt.
“Als de kwaliteitsverklaring niet mag worden gebruikt, dien je te rekenen met de forfaitaire waarde uit de NTA 8800 en over het algemeen is de forfaitaire iets lager.” Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je een sprongetje naar beneden maakt op het energielabel, maar gunstig is het niet, aldus Arkesteijn.
Split units
Voor de goede orde: het gaat hier nadrukkelijk om monoblocks. Bij split units loopt er koudemiddel door de leidingen en wordt de warmte pas binnen in de woning gemaakt, omdat de condensor binnen staat. Bij split-unit speelt de druk in de leidingen wél een rol. In de installatiehandleiding staat aangegeven hoe lang de leidingen mogen zijn. In nagenoeg alle gevallen is de druk in de leidingen geen probleem bij lengte tot ongeveer 25 meter.
Zonder kennis van zaken is het door deze pennenlikkers makkelijk oordelen. Het maakt nogal een verschil of je Terrendis grondleiding gebruikt of een velletje isolatie. Wij meten bij 20 meter nauwelijks verschil in temperatuur mits goed geplaatst. En hoe een split werkt weten ze al helemaal niet.
Waarom dan niet testen op 20meter dan is alles wat korter is altijd goed.
Waarom testen we ze niet gewoon als ze uitstaan dan verbruiken ze ook niks.
De test zou gedaan moeten worden op wat maximaal van de fabrikant is toegestaan niet op wat het ideaals is.
Leuk verhaal, doen we verder niks mee.