fbpx
Nieuws

Museumkelder vol installaties

Vanaf 10 september heeft Nederland er een museum bij: Voorlinden in Wassenaar. Technisch dienstverlener Kuijpers verzorgde in het museum de technische installaties en gebouwautomatisering.

Uit het zicht

Om voldoende plaats te creëren voor alle installaties werd het museum volledig onderkelderd. In de kelder zijn nu onder andere luchtbehandelingskasten, luchtkanalen, hemelwaterafvoeren, CV-installatie, kabelwegen en elektrotechnische installaties te vinden. Via het vloergootsysteem en de wanden zijn alle luchtkanalen en aansluitpunten vanuit de kruipruimte naar de juiste posities in het museum gebracht. Zo werd voldaan aan een belangrijke eis van de eigenaar: geen knopjes, meters en buizen in het zicht. 150 meter buiten het museum bouwde Kuijpers een gebouw waar energie wordt opgewekt. Via ondergrondse leidingen wordt die energie naar het museum getransporteerd.

Foto: Pietro Savorelli
Foto: Pietro Savorelli

Indirect daglicht

Om de gewenste lichtinval te krijgen werden ook slimme oplossingen bedacht. Overdag worden de ruimtes vooral verlicht door indirect daglicht. Aan het plafond van de ruim vijf meter hoge zalen hangt een doek waar het zonlicht doorheen valt. 1 meter 80 boven het veiligheidsglas zweeft een voetbalveldgroot aluminium zonnedak voorzien van 115.000 schuin afgesneden buisjes. Zo valt het noorderlicht rechtstreeks naar binnen en wordt het zuiderlicht weerkaatst. ’s Avonds gaat de LED-verlichting aan, aan de buitenkant bevestigd op de stalen ribben van het glas.

Particulier Museum Voorlinden is een initiatief van ondernemer Joop van Caldenborgh. Voormalig Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes is aangesteld als directeur van Voorlinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.