fbpx
Nieuws

Opgelicht bij zoeken naar loodgieter

Consumenten die kampen met een verstopte wc en online zoeken naar een loodgieter, worden regelmatig opgelicht door een leadbedrijf. Daarvoor waarschuwt De Consumentenbond, in hun document ‘Louche Loodgieters’.

Leadbedrijven, zo schrijft de Consumentenbond, bemiddelen tussen consument en de uitvoerende loodgieter. Zij verkopen de klus als het ware door aan de consument. Niet verboden, maar de bemiddelingskosten worden vaak aan de consument doorberekend, waardoor de prijs flink kan stijgen. Deze bedrijven komen vaak bovenaan in Google-resultaten te staan, doordat ze adverteren bij de zoekmachine.

Onderzoek

De Consumentenbond krijgt wekelijks klachten binnen over loodgieters. Vaak gaan deze over onduidelijke tarieven, slecht uitgevoerd werk en hoge facturen.

Daarom nemen ze de proef op de som. Met een dikke prop wc-papier zorgen ze ervoor dat het toilet niet meer doorspoelt. Daarna maken ze een afspraak met vier bedrijven om het probleem op te lossen. Twee komen overdag, één op een feestdag en één bezoek is ’s avonds.

Er wordt gebeld met Erkende-loodgieter en H.Wander en die rekenen respectievelijk 175 en 158 euro. De problemen zijn opgelost, maar een duur geintje voor een klus, overdag, die maar een kwartier duurt.

Opgelicht

Bij het bezoek van het derde bedrijf (De Consumentenbond noemt geen naam, om de veiligheid van hun onderzoekers te garanderen) waarschuwen de twee monteurs van tevoren ‘dat het prijzig gaat worden’. De voorrijkosten van 35 euro waren vooraf gemeld. Ook moet er een vast bedrag van 169 euro worden betaald. Daarnaast rekent het bedrijf een bedrag per meter bij gebruik van een ontstoppingsspiraal en vanwege Pinksteren wordt de prijs verdubbeld.

De twee mannen gaan voortvarend aan de slag. De wc-pot wordt direct van de muur gehaald en er wordt zeventien meter aan spiraal gebruikt. Overbodig, blijkt uit de vorige bezoeken. Ook laten ze de wc-pot vallen. Totale kosten: 893 euro.

Op de factuur staat ook dat de klus zonder tekortkomingen is uitgevoerd en dat er wordt afgezien van eventuele schade. De kapotte, onbruikbare wc wordt teruggehangen. Vanwege de schade wordt wel een korting aangeboden, ten hoogte van het btw-bedrag. De mannen verlaten zo gauw mogelijk het huis. Op de beelden de verborgen camera is te zien dat ze een koffertje tevoorschijn halen, waar een prop wc-papier uit wordt gehaald. Hadden ze de verstopping al eerder gevonden? Er is geen bewijs.

Het kan anders

Niet alle onderzochte bedrijven leveren broddelwerk. Bij Buunk Ontstoppingsdienst wordt aan de telefoon uitgelegd wat het gaat kosten, is de ontstopping snel verholpen en wordt er geen duur materiaal gebruikt. Totale kosten: 148 euro. Relatief goedkoop, omdat het een avondklus betreft. Bovendien zijn de problemen nu wel vakkundig aangepakt.

Voor consumenten geldt dus: let op met welk bedrijf je in zee gaat. En als loodgietersbedrijf: ga niet zomaar in zee met een bemiddelingsbedrijf, hoeveel extra werk dat ook oplevert. Het doet niet veel goeds voor je naam.

Reactie Techniek Nederland

Branchevereniging Techniek Nederland is blij dat de Consumentenbond aandacht besteedt aan het onderwerp. “Het is een belangrijk signaal dat de Consumentenbond afgeeft. Malafide leadbedrijven zadelen consumenten met een spoedklus op met torenhoge rekeningen en lossen in veel gevallen het probleem niet op”, zegt woordvoerder Dick Reijman.

Volgens de Consumentenbond is het belangrijk om alleen in zee te gaan met een lid van Techniek Nederland; een advies dat Reijman alleen maar kan onderschrijven. “Die beschikt niet alleen over het vakmanschap en de juiste apparatuur, maar hanteert ook de Algemene Voorwaarden voor Installatiewerk voor Consumenten (AVIC). Mocht het onverhoopt nodig zijn dan kan de consument een beroep doen op de (onafhankelijke) Geschillencommissie.”.

28 reacties op “Opgelicht bij zoeken naar loodgieter

 1. MarkS90 schreef:

  Mensen blijven er in trappen omdat ze gierig zijn: het mag niks kosten en ze blijven zoeken op internet tot ze de ‘goedkoopste’ hebben gevonden.

  • jos schreef:

   Klopt Mark .Het besteedbaar inkomen van de huishoudens is drastisch minder geworden door oplopende kosten, verzekeringspremies belastingen etc. .Ik wordt door tientallen mensen gemaild per week voor offertes voor een badkamer , een kraanreparatie of een schakelaar verwisselen , een radiator een mtr omleggen etc. (Vaak zijn ze eerst zelf aan klooien geweest.) .Reden :Ben je de goedkoopste ? , dan mag je komen , zo niet hoor je vaak niets , (maar je hebt wel je tijd erin gestoken voor het maken van berekeningen meer ), fatsoen onder mensen is ver te zoeken tegenwoordig . 20-25 jaar geleden , vroeg men alleen wanneer heb je tijd en stuur de rekening maar op . Hoge loodgietersfacturen komen tegenwoordig vaak voor in steden .Als consument kan je tegenwoordig beter even familieleden-buren-vrienden etc raadplegen , en navraag doen of ze een goede loodgieter weten .Mond op mond reclame zoals vroeger werkt nog steeds het beste en kijk dan niet op een tientje !!, want een goede vakman wordt echt schaars.

   • Mark schreef:

    Tja,
    Ik zeg het toch, dus met Techniek Nederland, daar heb je dan de zekerheid mee….. ook onder “hun” zitten “boeven”
    De tarieven zouden ook veel lager kunnen zijn, als de contributie van al die belangen verenigingen eens minder waren.

  • Ron schreef:

   Klopt Mark verkeerde zuinigheid, maar wel een les denk ik dan

 2. voerboot21 schreef:

  Beste Jos en Mark. Kan jullie helemaal gelijk geven. De consumenten bond zal helemaal gek worden van de klachten van al die Lead bedrijven. De lead bedrijven die de bedrijven en de particulieren bedonderen en er zelf rijk van worden. Vooral die ene.Deze lead bedrijven staan inderdaad bovenin de lijst van Google en de mensen zijn te beroerd om een eerlijke en goede loodgieter te vinden in hun eigen buurt. Mensen om de hoek bij mij hebben zelf een oproep geplaatst op de grootste klussen site en zijn te beroerd om even verder te kijken dan hun neus lang is. Mijn bus staat zelfs voor de deur met grote letters Loodgieter. Helaas ben ik te laat geboren, want zou best eens de goede tijd willen meemaken dat mond op mond reclame op feestjes en buren vanzelfsprekend was. Bedrijven van die tijd hebben een goed en groot klanten bestand. Zonder die grote lead bedrijven die dik verdienen zouden de bedrijven veel meer aanvragen binnen krijgen. Hopelijk kan de consumenten bond eens een klapper uitdelen richting die bedrijven.

 3. MarkS90 schreef:

  Of het gaat om besteedbaar inkomen weet ik niet maar de komst van internet heeft wel voor dit soort problemen geleid. Ik ken mensen die alles laten komen via internet, de helft terugsturen omdat het niets kost maar wel janken dat het bij de winkels niet meer gezellig is.

 4. Met dank aan dit artikel ben ik beter geinformeerd over hoe ik een goede loodgieter kan inschakelen. Zo heeft de Consumentenbond op hun website goede tips gegeven hoe een goede loodgieter in te schakelen en een uitleg van een redelijke prijs die mag worden gehandhaafd.

 5. voerboot schreef:

  Als je belangrijke info nodig hebt over belangrijke geteste onderdelen en artikelen, en je wilt dit bij de consumenten bond opzoeken, dan moet je eerst een duur abonnement afsluiten om de geteste onderdelen of artikelen te bekijken. Consumenten bond is dus ook niet de goedkoopste. Maar afgeven op anderen gaat ze wel makkelijk af. Dit moet ook voor de consument gratis zijn, en de testen moeten betaald worden door de makers van de producten. Genoeg goede loodgieters te vinden als men maar kijkt naar de referenties. Mensen zijn lui en gaan liever snel in zee met de mooie woorden die er in de advertenties staan op internet op de hoogste pagina’s.

  • Sjaak schreef:

   de testen moeten betaald worden door de makers van de producten…

   Waarom zouden ze dat doen? Tenzij ze invloed uit kunnen oefenen op de uitkomst natuurlijk…
   en zie daar, weg onafhankelijk advies.

   Slecht idee. Dan liever gewoon netjes betalen voor het onderzoek dat de consumentenbond uitvoert. Die mensen moeten ook brood op de plank.

 6. Roos schreef:

  Mijn moeder is vorige week op precies dezelfde manier opgelicht. 3000 euro heeft het gekost omdat ze 60 meter van een of andere slang nodig hadden. Loodgieter Liander uit Den Haag

  • Roos schreef:

   Daarbij ging het mijn moeder in dit geval niet als eerst om de prijs. Maar hij kwam direct boven aan google te staan. Ze was vooral blij dat ze zo snel een nummer had gevonden.

 7. ValDiaz schreef:

  Helaas dit artikel te laat gelezen, wij zijn duidelijk opgelicht hebben voor €700 de wc laten doorspuiten. Ze waren met z’n tweeën en zijn klungelig en onnodig bezig geweest met een leiding buiten. Dit terwijl we uitlegde dat het probleem binnen was. Wij hebben vaker een loodgieter maar klikte nu op een andere via Google. In de veronderstelling dat de prijsklasse ongeveer hetzelfde zou zijn. De kosten liepen vooral op bij de meters die zijn gebruikt? 24/7 service-loodgieter Niet meer!

  • Hallo. Altijd op Google kijken op de 2e of 3e pagina. Daar staan de ZZP-ers en niet de groote bedrijven die duizenden euros steken in google advertenties. Ook hun websites van de 24/7 diensten zijn met elkaar doorgelinkt en als je goed kijkt zijn het vaak dezelfde opbouw advertenties naar 1 site waar alles vanaf geregeld wordt.

   Zoekt toch de goede ZZP-ers die ook om werk springen dus graag even iets verder kijken dan gelijk in begin van de Google site te klikken. ZZP-ers staan veelal voor hun werk. Op uitzonderingen na natuurlijk.

 8. Gerard schreef:

  Zelfde gehad. Gootsteen zat verstopt. Ik heb via Google ROC onstoppingsservice 24/7 gebeld. Ik moest uiteindelijk 850 euro betalen. Ze beweerden, dat de verstopping 14 meter diep zat. Dat kon helemaal niet, want dat zou die in het hoofdriool hebben moeten zitten en hadden andere mensen ook problemen moeten hebben gehad. Ik heb het in het verleden vaker dit probleem gehad en toen kostte het maar 200 euro. Als je bezwaar maakt reageren ze helemaal niet meer. Hoe maken we een einde aan dit soort oplichters praktijken ?

 9. Richard schreef:

  Onze buurvrouw kwam niet zo lang geleden met een dergelijk verhaal over buitensporig hoge kosten voor een loodgieter. Daardoor was ik een gewaarschuwd man die voor twee telde. Ik had vorige week ook een loodgieter nodig. Ik heb werk gemaakt van research, lezen van beoordelingen en duidelijke afspraken aan de telefoon. En dat heeft goed gewerkt.

 10. ECA schreef:

  Ik ben zojuist door A.Y. sanitair en installatie opgelicht. WC verstopping heeft me 1200,00 euro gekost en probleem is niet opgelost. Inderdaad 25 meter spiraal gebruikt, maar omdat probleem kon worden opgelost hoefde ik ‘maar’ 12,5 meter a 49,90 pm te betalen. Onvoorstelbaar, het was me vooraf niet verteld dat ik voor de spiraal moest betalen. Zo wordt je gepakt omdat je in nood zit.

  • annemiek Wartenberg schreef:

   Ik ben ook door deze A.Y Sanitair en Installatie opgelicht. Moest 826.97 betalen.

   • E schreef:

    Mijn alleenstaande moeder van 75 ook door A.Y. Sanitair. 935 euro voor ontstoppen WC en allemaal fictieve materiaalkosten. Stelletje boeven.

  • DAVID schreef:

   idem voor keukengootsteen. Omdat ik na 3 dagen zelf knutselen nog steeds water in de bak had uiteindelijk zo’n 085 nr gebeld dat er zeer betrouwbaar uitzag. Enfin, aardige man die de boel ontstopte binnen een uur. Rekening ca 900. Ik was zo overdonderd dat ik betaalde, mede omdat ik in mijn naiviteit opdracht had getekend.

 11. E schreef:

  Ontstoppingsvrij:

  Meneer is geweest. Wat gaat het kosten? Paar honderd Euro.
  Factuur 1700 Euro!! Ik zei: maar u zei toch een paar honderd Euro?
  Antwoord: ja, dit is toch een paar honderd Euro?
  1 uur en 12 meter ???? Ik woon niet eens twaalf meter hoog!
  Meneer wilde mijn huis niet verlaten, zelfs niet toen ik de politie ging bellen.
  Hij intimideerde en begon te roepen dat ik een actrice was, gek was en me moest laten onderzoeken. Vreselijke ervaring dit!

 12. Anna schreef:

  Ben gisteren ook opgelicht. Door loodgieter uit Almere. Verstopping zat 9 meter ver weg ( kan niet eens) en de veer moest per meter worden betaald. Half uur bezig €1200 euro. Verschrikkelijk

 13. Melanie Schrik schreef:

  Precies hetzelfde meegemaakt! Bij mij was het via ontstoppingsvrij.nl. Malafide bedrijf, geen Kvk en/of adres. Sturen zogenaamd een ZZP’er (totaal niet duidelijk op de site). Bij mij hebben ze multi sanitair en installaties uit Almere gestuurd (KvK 80578241). Meneer kwam inderdaad aan met voorrijkosten van 35 euro, een begintarief van 169 euro en daarnaast nog 69 per meter? totaal zogezegd 7 meter gebruikt en bleken de prijzen exclusief BTW genoemd te zijn… Totaalprijs was zogenaamd boven de €1.000, ik had me best gedaan om geld te lenen en had gewoon niet meer op mijn rekening dan €870. En natuurlijk moest hij alles pakken. Ben uiteindelijk op deze manier genept voor €870, wat nog meer kon zijn als ik meer geld op mijn rekening had…. Trap er echt niet in en laat ze niet komen. Ook niet via ontstoppingsvrij.nl.

 14. B schreef:

  Ook ik heb vandaag (helaas nadat ik dit heb gelezen) ontstoppingsvrij.nl gebeld. Er kwam een paar uur later een loodgieter langs. Ik kreeg van te voren te horen dat de voorrijkosten 35 euro zijn en een uurtarief van 96 euro. Het zou ongeveer een uur duren.

  Uiteindelijk zat de verstopping volgens de loodgieter 10 meter diep en het kostte per meter 79 euro!!!!. Ik kreeg een eindbedrag van 1300 voorgeschoteld. Ik benoemde meerdere malen dat dit belachelijk duur is en dat de telefoniste had benoemd dat het een paar honderd euro zou gaan kosten.

  Ik heb de factuur betaald omdat meneer aandrong op de betaling. Maar ik ga hier zeker werk van maken.

  Ik ben van tevoren niet ingelicht dat er een zzper van een ander bedrijf zou komen.

 15. Melan schriieek schreef:

  Wat een topper van multi sanitair in almere…100 euro hele leiding uitgefreesd met een superieure kettingkop hoogglans..echt een aanrader.

 16. Melanie S schreef:

  Wat een topper van multi sanitair in almere…100 euro hele leiding uitgefreesd met een superieure kettingkop hoogglans..echt een aanrader.

  • Dane schreef:

   Dit bedrijf is de grootste oplichter van allemaal.

   • DAVID schreef:

    je hebt helemaal gelijk. Totaal onoverzichtelijke prijsstelling die bij elkaar tot exorbitante bedragen leidt. Het is mij onduidelijk waarom tandheelkundige behandelingen inclusief een gouden kroon veel goedkoper zijn dan een plee ontstoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.