fbpx
Nieuws

Wicu-gasbuis persen zonder steunhuls

Het persen van zachtkoperen buizen voor gastoepassing kán nu zonder steunhuls. Systeemfabrikant Viega heeft als eerste het Kiwa Gastec-certificaat ontvangen op haar fitting in combinatie met zachtkoperen buizen (R220).

Dit nieuws presenteert Viega op vakbeurs VSK in Utrecht. Het certificaat is enkel afgegeven voor de Profipress G-fittingen van de Duitse fabrikant. Het certicaat, volgens keuringseis KE 186, betekent dat de persverbinding voor gas zónder steunhuls nu is toegestaan, bijvoorbeeld bij de populaire koperen Wicu-buis. Het certificaat geldt voor de diameters 12, 15, 18, 22 en 28 mm. De maximale werkdruk is 200 mbar. Naast aardgas is het tevens toegestaan de verbinding te gebruiken bij propaan en butaan-installaties.

gasleiding 2Persen steeds populairder

Het persen van gasleidingen was hiervoor slechts voorbehouden aan de toepassingen van de Profipress-fitting in combinatie met de halfharde (R250) koperen buis. De praktijk is dat veel installateurs de meest voorkomende gasverbinding nog solderen, zodat deze weggewerkt mogen worden. Het persen van leidingwerk, in alle toepassingen, wordt steeds populairder.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld knelkoppelingen worden gesoldeerde en geperste verbindingen volgens de normen gezien als niet losneembare fittingen waardoor zij wél weggewerkt mogen worden. Dit was ook al van toepassing op de Profipress G-fitting in combinatie met de halfharde R-250 koperen buis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.