fbpx
Nieuws

Perspectief voor jongeren in cao

Werkgevers en vakbonden hebben vandaag een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek, met 27.500 werkgevers en 300.000 werknemers de grootste cao in de marktsector. De cao voor het Technisch Installatiebedrijf maakt deel uit van deze cao. Het akkoord met een looptijd van 25 maanden zorgt voor langere tijd voor arbeidsrust en zekerheid in de bedrijfstak. In de cao zijn loonsverhogingen afgesproken van 1,75 procent per 1 augustus 2017, 0,35 procent per 1 januari 2018, 1,75 procent per 1 juli 2018 en 0,31 procent per 1 januari 2019.

Generatiepact

Werken in de Metaal en Techniek wordt aantrekkelijker voor jongeren dankzij het Generatiepact dat werkgevers en werknemers hebben afgesloten. Met dit pact krijgen ouderen de gelegenheid om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en kunnen 2000 jongeren een vaste baan krijgen.

Ook zetten de werkgevers, samen met de vakbonden, een belangrijke stap naar vernieuwing van de Metaal en Techniek. Ouderen kunnen ervoor kiezen korter te gaan werken. Zij leveren in dat geval seniorendagen in. Door het gedeeltelijk terugtreden van oudere werknemers ontstaat ruimte voor jongeren om in te stromen. Het gaat hier om een vrijwillige regeling waarmee de werkgever moet instemmen.

Duurzame inzetbaarheid

De cao-partijen hebben afgesproken dat oudere werknemers boven de 55 jaar tegen een aangepaste beloning in lichtere functies kunnen gaan werken. De werknemer moet daar wel toestemming voor geven. Deze maatregel versterkt de duurzame inzetbaarheid en daarmee de positie van oudere werknemers op de arbeidsmarkt.

Om werknemers de gelegenheid te geven zich blijvend te ontwikkelen, zijn afspraken gemaakt over opleidingsvouchers. Hiervoor is 1,5 miljoen euro beschikbaar. Ook zijn afspraken gemaakt over onderzoek naar versterking van de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Technisch talent

Ron Follon, onderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek: “Dit cao-akkoord markeert de urgentie van de instroom van technisch talent. We verwachten de komende jaren een onstuimige marktgroei en dus een forse toename naar de vraag van technisch personeel. Daarom maken we de branche aantrekkelijker voor jongeren en we zetten vol in op de duurzame inzetbaarheid van ouderen. We hebben jong én oud de komende jaren hard nodig.”

Het vandaag afgesloten akkoord wordt van kracht na akkoord van de besturen van de werkgeversorganisaties in de Metaal en Techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.