fbpx
Nieuws

Podcast: De warmtepomptestkamers van Kiwa

Test- en certificeringsbedrijf Kiwa zet vol in op warmtepompen. In het warmtepomplab in Apeldoorn vindt de ene na de andere uitbreiding plaats en het bedrijf kijkt ook naar expansie in het buitenland.

Installatie.nl nam een kijkje in de testkamers in Apeldoorn en sprak met Ernst Vossers, commercieel manager bij de afdeling Energy en Consumer Products in de nieuwste aflevering van de Installatie.nl-podcast.

Transformatie

De ontwikkeling van het warmtepomplab toont in het klein de transformatie die Kiwa in het groot doormaakt, zegt Vossers. “Toen ik hier zes jaar geleden begon, stond deze hal nog vol met testapparatuur voor gasproducten. Inmiddels wordt twee derde van de ruimte in deze hal ingenomen door testopstellingen voor warmtepompen. Dat is dus de transitie waar we als bedrijf doorheen gaan.”

Het warmtepomplaboratorium van Kiwa draait overuren. De ene uitbreiding is nog niet gerealiseerd, of er komen alweer nieuwe testfaciliteiten bij. Logisch, want er zijn inmiddels honderden merken en een veelvoud aan modellen op de Nederlandse en Europese markt. Het warmtepomplaboratorium wordt grotendeels ingenomen door een vijftal klimaatkamers, waar lucht/water-warmtepompen tot 25 kWth getest worden.

Bij elke klimaatcel is er een opstellingsruimte voor de binnenunit en voor de buitenunit. Vossers: “We kunnen zowel monoblocks testen als split-units.” De testfaciliteiten worden gebruikt  door fabrikanten voor het uitvoeren van testen in het ontwikkelingsproces, en ook voor certificatiemetingen. In twee van de klimaatkamers zijn ook genormaliseerde geluidstesten mogelijk, waarbij de geluidssterkte van de buitenunit bepaald kan worden. Er is ook een EMC-lab, waar getest kan worden of de warmtepomp elektromagnetische straling uitzendt, en ook in hoeverre de warmtepomp bestand is tegen elektromagnetische straling van buiten.

Internationaal

Kiwa is druk bezig met uitbreiding naar het buitenland. Vossers: “Het zou kunnen zijn dat we een faciliteit gaan openen in Italië, waar veel fabrikanten zitten. Maar ook het Verenigd Koninkrijk of China zijn opties.” Kiwa heeft de afgelopen jaren een aantal overnames gedaan, en ook de komende jaren zullen er ongetwijfeld nog wat overnames volgen. “Overnames zijn onderdeel van onze groeistrategie”, zegt Vossers. “We willen op termijn bij de 10 grootste testhuizen van de wereld horen.”

Een uitgebreid artikel over het warmtepomptestlaboratorium van Kiwa is te lezen in de nieuwste uitgave van vakblad Installatie, dat komende vrijdag verschijnt. Nummers van het vakblad zijn ook los verkrijgbaar, in de webshop van Installatie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.