fbpx
Nieuws

Sam Strijbis prolongeert Skills-titel

Sam Strijbis is uit Dirkshorn (NH) Nederlands kampioen geworden bij de Skills-finales voor sanitaire en verwarmingstechniek
Thom Oosterbos uit Roosendaal (NB) werd de beste elektrotechnicus bij de beroepenwedstrijd, die afgelopen vrijdag in de Amsterdamse RAI gehouden werd.

Het is de tweede keer dat de 22-jarige Noord-Hollandse monteur de titel bij verwarming en sanitair in de wacht sleept. Strijbis won afgelopen jaar ook al zilver op het wereldkampioenschap in Polen. Hij volgt op dit moment de opleiding werkvoorbereiding op het Horizon College. Hij werkt samen met zijn vader Bram Strijbis bij het gelijknamige installatiebedrijf uit Dirkshorn.

In de categorie ‘sanitaire- en verwarmingstechnicus’ is de tweede plaats gegaan naar Jasper Klein uit Hoofddorp (NH). Ariën Koolmees uit Overijssel is in die categorie derde geworden. In de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’ deelt kampioen Oosterbos het erepodium met Bob Smakman uit Gelderland en Justin Vos uit Drenthe die respectievelijk zilver en brons haalden.

Lastig te kloppen

Het niveau van de finalisten op Skills The Finals, de Nederlandse Kampioenschappen voor (v)mbo-vaktalent, is hoog. Dat is onder meer te merken aan het feit dat een aantal finalisten voor nieuwkomers maar lastig te kloppen is en het ook in voorgaande jaren al tot de finales schopten. In de categorie ‘sanitaire- en verwarmingstechnicus’ kruisten vorig jaar al de finalisten Jasper Klein, Jordy de Blaeij en Sam Strijbis de degens met elkaar. Strijbis wist ook toen het kampioenschap op zijn naam te zetten. De Blaeij werd vorig jaar derde.

In de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’ zag de jury Thom Oosterbos al eens eerder in de finale aan het werk. De student uit Roosendaal wist toen net niet het erepodium te halen. Hij werd vierde.

In beide kampioenschappen meten finalisten zich met zeven vakgenoten. De in totaal acht finalisten per categorie hebben afgelopen donderdag 23 maart en vrijdag 24 maart in de RAI gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Maar liefst zeven van de acht finalisten in de categorie ‘sanitaire- en verwarmingstechnicus’ komen uit de stallen van InstallatieWerk-opleidingsbedrijven. In de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’ zijn dat er twee.

Wedstrijdopdrachten

De wedstrijdopdrachten die de finalisten krijgen, zijn elk jaar anders. Deelnemers in de competitie ‘sanitaire-en verwarmingstechnicus’ moeten bijvoorbeeld een koud- en warmwaterleiding aanleggen en een cv- of rioolinstallatie volgens tekening maken. Naast veilig en netjes werken moeten de deelnemers vaardig zijn in het buigen en bewerken van alle soorten installatietechnisch leidingwerk, het maken van verbindingen en kennis hebben van afsluiters, kleppen, ventielen en de wijze waarop die gemonteerd moeten worden.

Deelnemers in de competitie ‘elektrotechnicus gebouwen’ hebben dit jaar een niet alledaags, specifiek soort schakeling gemaakt. De jury hecht bij de beoordeling veel waarde aan kennis van de actuele regels voor elektrotechnische installaties. Zaken als de beugelafstanden, het aansnijden van kabels, de kabelinvoer en het gebruik van de juiste kleuren draad komen erg nauw. Daarnaast hebben de finalisten de bedradingsschema’s goed moeten bestuderen en is van hen verwacht dat zij na afloop de werking van de installatie kunnen demonstreren aan de jury.

Moderne installatietechniek

De wedstrijdopdrachten representeren enerzijds nieuwe trends en ontwikkelingen in het vakgebied, zoals gebruik van moderne gereedschappen en nieuwe elektronische producten die op de markt komen. Ook doen de opdrachten een beroep op zowel de vakkennis als de vakvaardigheden van de finalisten. Daarnaast worden deelnemers beoordeeld op vakoverstijgende vaardigheden als creatief en probleemoplossend denken.

Leerwerktraject

De jaarlijkse Skills competities zijn vakwedstrijden voor mbo- en vmbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen deelnemende studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland. Afgelopen week hebben in totaal ruim 700 finalisten van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo) in de Amsterdamse RAI gestreden om Nederlands kampioen te worden in hun vakgebied

1 reactie op “Sam Strijbis prolongeert Skills-titel

  1. Jan Reijmers schreef:

    Beste redactie het zijn vakwedstrijden waar vakmensen hun vakmanschap presenteren. Dus in de woordenlijst beroepenwedstrijden verwijderen. Dank u. Jan Reijmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.