fbpx
Nieuws

Schuurtje voor buitendeel warmtepomp

10

Een compact houten huisje voor het buitendeel van de warmtepomp. Alklima komt op de VSK met de Wattz Cube. Bijzonderheden: geïntegreerde geluidsisolatie en één aanzuig- en uitblaasrichting aan één zijde.

De omkasting, minimale afmeting 180 cm hoog, 120 cm breed en 90 cm diep, biedt de mogelijkheid om het buitendeel op een esthetische manier onderdeel te laten zijn van de tuin, schuur of schutting. Daarnaast laten de eerste geluidstesten ook zien dat het geluid bij warm tapwaterbereiding en 1 graden buitentemperatuur wordt gereduceerd tot 35 dB(a) (niet tonaal), op de erfgrens, de verwachte geluidseis voor de buitenunits. Dit dankt de kast vooral aan de geluiddempende platen aan de binnenzijde en het feit het aanzuigen en uitblazen aan één zijde plaatsvindt: richting de eigen tuin.

Technische voorwaarden

Lucht wordt aangezogen boven de unit, achterlangs gevoerd en aan zelfde zijde weer naar buiten.

Bij omkastingen zijn twee zaken belangrijk. Allereerst is er de weerstand die de lucht opdoet door de omkasting. Ten tweede mag geen kortsluiting in lucht ontstaan. Dit betekent dat een buitenunit de koude afgeblazen lucht weer aan gaat zuigen. In beide gevallen gaat het rendement van de warmtepomp hierdoor fors achteruit. Uitdaging voor Alklima was om een kast te ontwerpen waarbij de inblaas- en uitblaaszijde van de unit aan één zijde bevindt. Dán kan het buitendeel namelijk op de erfgrens worden geplaatst, of geïntegreerd worden in opbergruimten of het tuinschuurtje.

De Wattz Cube bestaat daarom uit twee compartimenten. De lucht wordt in het bovenste compartiment aangezogen en óver het buitendeel, via de achterzijde door de unit gebracht, aan de onderzijde weer uitgeblazen. Dit maakt dat de kast 180 cm hoog is, tegelijkertijd de gangbare hoogte van een schutting.

Condenswater

Ook voor het condenswater heeft Alklima een oplossing bedacht. Door onvoldoende voorzieningen kan het rondom een buitendeel een ijsbaan worden indien geen juiste condenswaterafvoer opgenomen is, doordat geloosd condenswater bevriest bij temperaturen onder nul. Een buitendeel kan op een ongunstige dag met meerdere ontdooicycli makkelijk twintig liter condenswater produceren. De oplossing zit in een infiltratiefundering die het condenswater onder de vorstgrens van de grond brengt: een techniek die ook toegepast wordt bij hemelwaterafvoeren die niet meer op de riolering zijn aangesloten.

Rudy Grevers, manager woningbouw van Alklima, heeft de eerste versie zelf gemaakt bij zijn eigen woning, waarbij het buitendeel op de erfgrens staat. In deze versie zijn twee buitendelen verwerkt en is het schuurtje doorgetrokken als opbergruimte voor tuingereedschap. Maar ook kan een fietsenstalling, of opbergsysteem voor afvalcontainers in het bouwwerk worden verwerkt. Alklima is in gesprek met bergingenbouwers voor seriematige woningbouw om het concept te integreren in bergingen. “We hopen dat we met dit idee partijen in de bouw inspireren om na te denken over een oplossing die eenvoudig te realiseren is en esthetisch past in het tuinplan”, zegt Grevers.

Meer oplossingen

Het Watzz-programma van Alklima bestaat uit de schoorsteenkap Wattz Up, eventueel voorzien van een liftje voor onderhoud van het buitendeel, de energiemodule Wattz In, in 2018 winnaar van een VSK Award en Watzz Smart, het monitoringsysteem. Op de VSK komt Alklima ook nog met een nieuw prototype van een nieuwe schoorsteenkap (Wattz-Up Next).

10 reacties op “Schuurtje voor buitendeel warmtepomp

 1. Hans V schreef:

  Ja..Best een mooie oplossing.
  En dan nu de prijs… En dan rent iedereen heel hard weg.

 2. Michy schreef:

  Beter duur dan niet te koop

 3. Rob Harms schreef:

  Kijk eens bij Monarch Nederland BV
  die hebben een luchtwater-warmtepomp die van zich zelf direct aan de geluidseis voldoet.
  Bi-Block A+++ van Weishaupt ( no 1 gekozen door 30.000 Duitse installateurs )
  Zo’n omkasting kan de werking van een WP zo maar beïnvloeden

 4. Rob Harms schreef:

  Bi-Block A+++ van Weishaupt ( no 1 gekozen door 30.000 Duitse installateurs )
  Zo’n omkasting kan de werking van een WP zo maar beïnvloeden

 5. Rob Harms schreef:

  Zo’n omkasting kan de werking van een WP zo maar beïnvloeden

 6. Peter schreef:

  Maak nou gewoon een stille warmtepomp, scheelt een hoop gedoe. Bovendien haal je je spf waardes volgens je ingevulde gelijkwaardigheid bij de aanvraag van je bouwvergunning. Kun je je fietsen en de grasmaaier in het huisje zetten. En de tuinstoelen en de barbecue ook.

  • g van dijk schreef:

   ik denk dat het geluid van een warmtepomp niet het enige probleem is
   de wp van onze buren hoor je wel maar dat is nog te doen met een paar oordoppen in bij ons zijn de lage frequenties een probleem dus 24 uur zoemen trillingen van
   niet over nagedachte lnstallaties aan onze muur en daar krijg je koppijn van
   dit is dus gebleken na metingen van een bedrijf en daar doet de gemeente niets aan en gaan we verhuizen en hopen dat dat ergens anders goed gaat

 7. Achilles schreef:

  Hoe met toegangkelijheid bij herstelling?

 8. Ludwig Nijhof schreef:

  Ben je met alle maatregelen tegen geluid e.d. niet net zo duur uit dan dat je zou kiezen voor een brine-/water warmtepomp met gesloten bodemcollector? Die dan ook nog eens een veel hoger seizoensrendement heeft? Bovendien sta je dan als monteur tijdens onderhoud of bij het verhelpen van een eventuele storing lekker binnen!

 9. Rudy Grevers schreef:

  Voor de duidelijkheid: het is een OPTIE die kan worden toegepast om esthetisch redenen, ivm geluiddemping, juiste infiltratie condenswater of een mix van deze factoren.
  Uiteraard is hierbij oog voor service bereikbaarheid, luchtdoorlaatbaarheid, weerstand en rendement.
  Kom naar de VSK en bezoek de stand van Alklima. We praten je graag bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.