fbpx
Nieuws

Intelligente zonne-accu Blijburg

Het net heropende strandpaviljoen Blijburg, in het Amsterdamse stadsdeel IJburg, gaat proeven aan een nieuw systeem voor opslag van zonnestroom. Het Smart Power Block, een Nederlandse start-up van het bedrijf Spectral Utilities, maakt het mogelijk dat voor het horecabedrijf een kleinverbruikersaansluiting voldoende is. De start-up kan met dit project verder werken aan het systeem, dat vooral gezien wordt als kansrijk voor opslag in kleine utiliteit en blokken energiezuinige woningen.

blijburgZonnepanelen

De accu’s slaan stroom monitort vraag en aanbod aan elektriciteit voor het gebouw. Het strandpaviljoen heeft 71 zonnepanelen, jaarlijks goed voor 16000 kwh stroom. De accu’s, nu nog tractie-accu, maar in toekomst lithium-ion, hebben een nominaal vermogen van 30 kw met een piekvermogen van 60 kw. Hierdoor hoeft het paviljoen geen grootverbruikersaansluiting van 3x 250 ampère te hebben, maar volstaat 3x 80 ampère. Het systeem bevat software dat pieken op kan vangen, bijvoorbeeld door tijdelijk andere installaties, zoals een vriezer of verwarming, uit te schakelen. Ook kan het op basis van toekomstige flexibele tarieven berekenen wanneer het gebouw gebruik moet maken van opslag, directe opbrengst moet consumeren, of gebruik moet maken van netspanning. Het slimme opslagsysteem is zelflerend: het kan op basis van weersverwachtingen en gebruik haar gedragingen aanpassen.

IMG_6236Terugwinning

De meerinvestering op basis van conventionele techniek, ongeveer een ton, is mogelijk door de participatie van Eneco in Blijburg. De energiereus dekt haar lening voor de komende 12 jaar met energiebesparing. Deze zit in een flinke besparing op het vastrecht. Maar ook de investering in een VRV-installatie met ventilatie-WTW, waarbij de energie uit koel- en vriesinstallaties wordt hergebruikt voor verwarming, levert voordeel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.