fbpx
Nieuws

Stroomsnelheid ringleiding te hoog

De gemiddelde circulatieleiding voor warm tapwater is dusdanig matig ontworpen of uitgevoerd dat de doorstroomsnelheid van het water heel vaak te hoog is. Hierdoor wordt niet alleen onnodige energie verbruikt, maar slijten leidingen en pompen bovendien sneller.

Circulatieleidingen voor warm tapwater worden veel gebruikt in appartementsgebouwen en in de utiliteit, zoals hotels, zorgcentra en ziekenhuizen. Ze worden ook veel toegepast in herbestemmingsprojecten. Hierbij loopt een ringleiding met warm tapwater door het gebouw, die aftakt naar de verschillende tappunten. Het is de kunst dit systeem dusdanig te ontwerpen, te isoleren en in te regelen dat maximaal comfort voor de gebruiker wordt gecombineerd met zo min mogelijk transportverlies en een zo goed mogelijk rendement aan de opwekkingszijde. De praktijk is weerbarstig, zo blijkt op het webinar Circulatieleidingen, pijnpunten en oplossingen, dat op 18 mei gehouden wordt. De besparingspotentie op het gebied van dergelijke tapwaterinstallaties is gigantisch.

Verouderde leidingsystemen

De maximale snelheid van het water in de leidingen mag bij afname 2 m/s zijn, en bij geen gebruik van de circulatieleiding 0,7 m/s. De praktijk leert echter dan de snelheden in dergelijke systemen een stuk hoger zijn, zo vertelt drinkwaterdeskundige Oeds Kuipers van Kuipers Drinkwater Security in het komende webinar. Volgens Kuipers ligt de oorzaak veelal in de combinatie van gebrekkig ontwerp, uitvoering en beheer van dergelijke installaties. Zo zijn veel circulatiesystemen verouderd, functioneren ventielen en kleppen niet goed, en hebben leidingsystemen onnodige weerstanden. Door die combinatie van factoren worden wachttijden niet gehaald, waardoor de pomp extra toeren moet maken om op de tappunten tijdig warm water te krijgen. “De hogere snelheden in het systeem werken bijvoorbeeld putcorrosie in de hand, maar zorgen ook voor meer stromingsgeluiden”, waarschuwt Kuipers, die vaak ingeschakeld wordt als probleemoplosser bij complexe drinkwaterproblemen. “Het gaat vaak mis, en dan wordt te vaak de oplossing gezocht in een grotere pomp.”

Inhoud webinar

In het webinar van 18 mei gaan Oeds Kuipers, Rober van Oosterwijk van Viega, Hans Klopper van pompfabrikant Wilo in op de kritische succesfactoren rondom een goed ontworpen en uitgevoerd circulatiesysteem. Zij gaan in op items als ketensamenwerking, selectie van componenten als pomp en leidingsysteem en presenteren een praktijkcase van een herbestemming van een kantoor tot studentenwoningen.

Aanmelden voor dit gratis webinar kan via deze link.

6 reacties op “Stroomsnelheid ringleiding te hoog

 1. N. Schollen schreef:

  Warmtapwatersystemen worden normaliter zodanig ontworpen dat de retourleiding nabij de laatste aftakking of aansluiting op het warmwareapparaat een temperatuur heeft van 5 graden Celsius lager dan de uitgaande temperatuur van het warmwaterapparaat. Algemene regel 55 graden uitgaand en 50 graden retour. E.e.a. Om te voorkomen van ketelsteen in het warmwatertoestel.

 2. joop schreef:

  Weet er nou niemand hoe je een recirculatieleiding moet berekenen? Tjonge jonge.
  Wat een geknoei weer.

 3. N. Schollen schreef:

  Diameters van de toevoer leidingen berekenen op maximaal tapwaterverbruik x gelijktijdigheidsfactor. Hoeveelheid circulatie water bepalen op basis van de Warmteafgifte (geisoleerde) toe- en afvoer(circulatie)leidingen, eveneens verdisconteren de omgevingstemperatuur van de toevoer- en de circulatie leidingen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.