fbpx
Nieuws

‘Tekort technici acute dreiging groei’

Miljoenen voor meer jonge technici

Werkgevers in de techniek maken zich grote zorgen over het tekort aan goed opgeleide technici. Het toenemende gebrek aan timmerlieden, metselaars, installatiemonteurs, programmeurs en andere technische vakmensen vormt een bedreiging voor de groei van bouw en technologische industrie. De Industriecoalitie, waarin Metaalunie, FME, Uneto-VNI en Bouwend Nederland samenwerken, vindt dat innovatie in het techniekonderwijs dringend nodig is. De organisaties vragen in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs om concrete maatregelen. Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Urgent

In de installatiebranche ontstaan 20.000 vacatures per jaar die nauwelijks in te vullen zijn. In de technologische industrie en de mkb-metaal zijn tot 2030 zo’n 120.000 nieuwe werknemers nodig. Ook de bouw komt op korte termijn tienduizenden mensen tekort. Het tekort aan technici zet niet alleen de economische groei onder druk, maar ook de energietransitie.

Doekle Terpstra, voorzitter van installatiekoepel Uneto-VNI: “Het kabinet heeft 100 miljoen uitgetrokken voor de technische opleidingen binnen het vmbo. Dat is een goed begin, maar we moeten wel garanties krijgen dat het geld daar ook echt terechtkomt.”

De Industriecoalitie pleit voor bindende afspraken met en tussen scholen om ervoor te zorgen dat leerlingen tijdens hun opleiding kennis en vaardigheden leren die ze in de beroepspraktijk direct kunnen toepassen.

Te weinig techniekdocenten

Een extra belemmering voor de instroom van jonge technici is het dreigende tekort aan techniekdocenten. De Industriecoalitie vindt dat de overheid de bevoegdheidseisen zou moeten aanpassen en een meer flexibele lerarenopleiding tot stand zou moeten brengen. Daardoor zou onder meer de mogelijkheid ontstaan om professionals van bedrijven in te zetten in vmbo en mbo.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “In de bouw- en infrasector hebben we de komende jaren 40.000 nieuwe mensen nodig. Die moeten worden opgeleid, maar straks zijn de docenten er niet. We hebben dus snel professionals nodig die praktijkkennis kunnen overbrengen op een nieuwe generatie vakmensen.”

Numerus fixus

In de brief aan de Kamercommissie dringen de brancheorganisaties aan op een voortzetting van het Techniekpact. Dat is erop gericht méér studenten voor techniek te laten kiezen. In de afgelopen jaren heeft het Techniekpact al tastbare resultaten opgeleverd.

De Industriecoalitie vraagt ook om het voorkomen van een numerus fixus bij de technisch-wetenschappelijke opleidingen. Als de Technische Universiteiten hun deuren sluiten voor een deel van de studenten, zet dat een rem op groei en innovatie. In de brief vragen de werkgevers verder om techniekonderwijs dat beter aansluit op nieuwe materialen, technologieën en productieprocessen.

7 reacties op “‘Tekort technici acute dreiging groei’

  1. Gerrit Vermeulen schreef:

    een oplossing is dat de BOL opleidingen in het MBO worden verminderd in het gebied waar de grootste vraag naar aankomende vakmensen.
    je krijg een directe instroom in het vakgebied en daarbij zal een betere samenwerking nodig zijn tussen werkgevers met opleidingsbedrijven zoals Installatie werk Nederland . Werkgevers zullen aankomende vakmensen niet eerder in dienst nemen dan pas na hun opleiding op niveau 3.

  2. Richard schreef:

    Hadden ze maar niet iedereen weg moeten saneren

  3. willem schreef:

    In het verleden had bijna elke bedrijfstak wel een bedrijfsschool. Naast een gedegen opleiding werd je tevens de cultuur van het bedrijf bijgebracht.
    Zowel de leerlingen als de bedrijfstak waren trots op hun school. Een mooi vak leren, waar je zelf voor gekozen had met een baangarantie in het bedrijf, en je kreeg er ook nog een beloning voor in de vorm van een salaris.
    Er waren bedrijven bij waar je na je opleiding overal aan het werk kon. Phillips, Hoogovens, de Nederlandse Spoorwegen, KLM, Fokker om er maar enkele te noemen. In de distributie sector gas- en water volgden de medewerkers de GAWALO. In de elektriciteitssector werden links en rechts door energiebedrijven zelfstandig opleidingen opgestart.
    Kortom men was zich bewust van het feit dat gericht opleiden en leren binnen een bedrijf de juiste manier was om een vakkundige medewerker(ster) af te leveren.
    Helaas zijn er nu, in 2017, minder bedrijfsscholen, maar de vraag naar vaklieden is groter dan ooit te voren. Met de huidige vergrijzing zal deze vraag alleen maar toenemen.

    Landelijke aanpak
    Inmiddels kennen wij in de Energiesector weer diverse praktische en theoretische opleidingen. Men zoekt nog steeds naar de juiste structuur. Een landelijke aanpak in de sector zal naar mijn mening de beste oplossing zijn, en zal men kunnen samenwerken met goedwillende ROC’s. Een zelfstandige opleiding van gecertificeerde docenten is zeker ook de moeite waard om te bestuderen.

    Verantwoording:
    Tevens vind ik dat de Netbeheerders en de installatie branche een bijdrage aan de opleidingen in hun budget moeten opnemen. Zij zijn er ook bij gebaat dat er in hun netten en installaties op de juiste vakkundige en veilige wijze wordt gewerkt. Wie betaalt die bepaalt. De overige financiële benodigdheden zullen van de overheid en de leverancier ( reclame via sponsoring) van onze producten moeten komen. Kortom een zelfstandige landelijke infra- installatie bedrijfsschool, gefinancierd vanuit de branche.

    Innovatie zal als een rode draad in de opleidingen zichtbaar moeten zijn. De techniek staat niet stil. Maatwerkopleidingen zullen in de toekomst vanzelfsprekend zijn.
    De medewerkers in de energie en installatie branche vinden we verspreid door het gehele land. Op hun specialisatie zal door branche veelvuldig beroep worden gedaan. Aangenomen werk in het buitenland zal zich ook aandienen. Kortom wij moeten onze leerlingen een goede basis geven zodat zij zich in de toekomst goed kunnen blijven ontwikkelen.
    Het competentie gericht leren is zeker een goede bijdrage hierin.

    Willem van Dongen

  4. michel schreef:

    de gemiddelde installatieopleiding is nu toch nog huilen met de pet op. Investeer daar in docenten met passie en goede techniek

  5. John schreef:

    Juist gooi de hele opleiding op de schop. Niet in blokken maar terug naar “the good old days” Het gehele schooljaar de stof terug laten keren zodat het er eind van het jaar ingebakken zit.
    Nu met de blokken van 3 maanden zijn ze na 9 maanden al weer vergeten wat ze de eerste 3 maanden hebben geleerd.
    Blijf de stof herhalen over het gehele jaar.

    John

  6. De Arbeidsmarktroute is ook hier de oplossing. Bedrijven leiden zelf mensen op tijdens het werk. Ervaren collega’s die nieuwe mensen inwerken. De Arbeidsmarktroute kan helpen door leeractiviteiten te definiëren. Na het inwerken kan de deelnemer met een ECV procedure het Vakbekwaamheidsbewijs Arbeidsmarktroute of het MBO diploma behalen. Het bestaat al, maar t systeem moet bekender worden bij werkgevers. Wij gebben de ervaring dat werkgevers mederwerkers sneller en beter kunnen laten leren in het eigen werk dan ze naar school sturen. Kijk maar eens op http://www.arbeidsmarktroute.nl

  7. jos schreef:

    Onze economie is teveel EU gericht geworden, er wordt teveel geld vrijgemaakt voor de EU. Het is een geld kwestie. Er is de afgelopen decennia te weinig geinvesteerd in goede vakopleidingen , vakmensen werden ontslagen in crisistijd , zijn niet goed opgevangen en vaak aan hun lot overgelaten .Nu ineens wordt er 100 miljoen vrijgemaakt , maar dan ben je te laat kabinet !!.Komende jaren gaan veel vakmensen stoppen . Dit tekort aan goede vakmensen is binnen 10 jaar niet opgelost !! We hebben dit probleem te danken aan alle voorgaande kabinetten die de EU belangrijker vinden dan eigen land .We hebben de afgelopen decennia ook teveel immigranten binnen laten komen , en die moeten nu echt aan het werk gezet worden .Teveel mensen werken niet ,maar willen wel meeprofiteren , van de mensen die wel werken .Iedereen die kan werken moet aan het werk gezet worden , en ben je niet technisch opgeleid ,dan wordt je opgeleid of omgeschoold , aan de slag .Want niets doen en toch meeprofiteren kan niet meer in onze onbetaalbare geworden Nederlandse samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.