fbpx
Nieuws

Uneto-VNI, FME, 2BA en Ketenstandaard Bouw en Installatie, ondertekenden deze week een overeenkomst om samenwerking en digitalisering in de bouwketen gezamenlijk vorm te geven. Het akkoord werd beklonken tijdens de bijeenkomst ‘Digitalisering in bouw: Fabrikanten aan zet’.

Dankzij een nauwe samenwerking tussen alle ketenpartners is het volgens de partijen mogelijk om de efficiency sterk te verbeteren en forse kostenbesparingen te realiseren. Basis hiervoor is de Uniforme Objecten Bibliotheek die het straks mogelijk maakt om uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van installatiebedrijven. De toeleveranciers van de installatiebranche gaan nu de productdata aanleveren die hiervoor nodig zijn.

Een uniform informatiemodel

Installatiebedrijven kunnen dankzij de overeenkomst binnenkort gebruikmaken van één uniform informatiemodel waarmee zij data kunnen uitwisselen in elke fase van het bouw- en BIM-proces. Tijdens de bijeenkomst werden fabrikanten geïnformeerd over de kansen die de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) oplevert en de acties die zij kunnen ondernemen om optimaal te profiteren van deze digitaliseringsslag.

Digitalisering

De bouw digitaliseert in snel tempo. Dat kan productiviteitswinst en een reductie van de faalkosten opleveren. Daarnaast kunnen fabrikanten efficiënter produceren, doordat de digitale (ge)bouwontwerpen direct toegepast kunnen worden in het productieproces. Dankzij de UOB zijn fabrikanten straks bij BIM-aanbestedingen niet meer afhankelijk zijn van één software leverancier om al dan niet betrokken te kunnen worden bij BIM-aanbestedingen. Als zij één keer hun productgegevens op een standaardmanier invoeren, kunnen alle betrokken bouwpartners deze data vervolgens gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.