fbpx
Nieuws

Veere warmtepompstad van het jaar

De Zeeuwse gemeente Veere is uitgeroepen tot Europese Warmtepompstad van het Jaar. Dit gebeurde tijdens het ‘Decarb’-evenement in Wenen, georganiseerd door de European Heat Pump Association. In totaal werden er 26 projecten aangemeld. Het is de tweede keer dat een Nederlandse gemeente de prijs wint, na Etten-Leur in 2012.

Veere neemt als eerste Nederlandse gemeente afscheid van aardgas, waar ze hun uitverkiezing aan hebben te danken. Op termijn moeten alle gemeentelijke gebouwen gasloos worden. Het afgelopen jaar is het gemeentehuis al helemaal gasloos geworden.

Nieuw ontwerp

De oude klimaatinstallatie was na vijftien jaar aan vernieuwing toe. Installateur Synto en leverancier Coolmark ontwikkelden een nieuw ontwerp. De cv-ketels, drycoolers en oude watergekoelde warmtepomp-units werden vervangen door één, veel efficiënter systeem.

Nu wordt het gebouw verwarmd en gekoeld door een warmtepomp van Triple Aqua, met een vermogen van 200 kilowatt. Deze gebruikt het koudemiddel propaan, waardoor ook afscheid werd genomen van ruim 100 kilo R407C. In het nieuwe systeem wordt helemaal geen CO2 meer uitgestoten. Uiteindelijk is er een energiebesparing van 73 procent gerealiseerd.

1 reactie op “Veere warmtepompstad van het jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.