fbpx
Nieuws

Ventilatiekanalen volledig voorgeïsoleerd

Zehnder heeft met Thermal Shield een nieuw in beton te storten luchtverdeelsysteem waarbij de complete luchtdistributie vooraf is geïsoleerd. Vooral een uitkomst voor de nieuwbouw waar gebruik gemaakt wordt van balansventilatie met warmteterugwinning of waar gekoeld wordt met ventilatielucht. Daar is normaal gesproken altijd een risico op koudebruggen of lekkage van condens bij naden in de verbindingen.

Niet meer achteraf isoleren

Het luchtdistributiesysteem is op de markt en wordt op de komende VSK aan de installatiemarkt getoond. Het grote voordeel is achteraf isoleren in de ruwbouw niet meer hoeft. De installateur heeft op het werk op maat de benodigde componenten en kan snel opleveren. Met het voorgeïsoleerde systeem wordt vooral condensvorming rondom de kanalen voorkomen, en blijft het thermische verlies van de gekoelde en verwarmde lucht in een balansventilatiesysteem minimaal.

Klimatiseren met lucht

Het verwarmen en koelen met ventilatielucht is een belangrijk speerpunt van Zehnder. Daar hoort een distributiesysteem bij dat verder gaat dan de standaard kanalen die gangbaar zijn in de markt. Dit zijn meestal kanalen die in het werk moeten worden nageïsoleerd. Het assortiment van Thermal Shield bestaat uit losse componenten die allemaal op elkaar aansluiten. In tegenstelling tot het bestaande kanalensysteem ComfoPipe van volledig EPS, kan het ComfoTube systeem ook ingestort worden in het beton.

Kanalen

De 17 mm dikke PE-kanalen bevatten een 9 mm isolatielaag van elastomeer. Deze isolatielaag is niet verlijmd, waardoor het kanaal buigzaam blijft. De ronde variant heeft een diameter van 108 mm, de platte een opbouwhoogte 69 mm en een breedte van 156 mm. De leidingen zijn in te storten in beton. De kanalen hoeven onderling niet verlijmd te worden. De uiteinden bevatten een o-ring waarmee ze in elkaar geschoven kunnen worden.

Verdeelunits

Het systeem bevat ook moffen, verbindingsstukken en bochten van 20 mm lichtgewicht EPS. De verbindingstukken (ComfoFit) hebben groeven zodat ze nauw afsluiten. De afdichting gebeurt met een rubberring in het verbindingsstuk zodat er geen gereedschap of klembeugel nodig is bij de montage. De stalen verdeelunits (ComfoWell) voor zowel de ronde als platte kanalen zijn ook voorgeïsoleerd, maar dan aan de binnenzijde. Hier zijn door middel van schuifprofielen met verschillende onderdelen op maat luchtverdelers te maken.

1 reactie op “Ventilatiekanalen volledig voorgeïsoleerd

  1. Eggengoor schreef:

    Gaarne info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.