fbpx
Nieuws

Verkoop cv-ketels naar recordhoogte

2019 was een recordjaar voor fabrikanten van cv-ketels. Met ruim 446.000 verkochte toestellen zijn er in Nederland sinds jaren niet zo veel HR-toestellen verkocht. Dit blijkt uit de verkoopcijfers van cv-ketelfabrikanten, waarover Installatie.nl beschikt.

Ter vergelijking: in absolute getallen groeit de cv-ketelmarkt zelfs harder dan de warmtepompmarkt, wanneer je de fabrikantcijfers 2019 afzet tegen het Warmtepomp Trendrapport van begin dit jaar. De fabrikanten van warmtepompen hebben in 2019 ruim 10.000 meer toestellen aan de man gebracht vergeleken met 2018; de cv-ketelmarkt laat een plus zien van een kleine 18.000 toestellen. Aangetekend moet worden dat de warmtepompmarkt een veel grotere procentuele groei laat zien (+30%).

In absolute aantallen meer ketels dan warmtepompen

Zelfs fabrikanten lijken verrast

De cv-ketel markt heeft zich de afgelopen twee jaar redelijk gestabiliseerd, nadat de ketelverkoop in crisisjaren onder de 400.000 dook. Zie het verloop in de afgelopen jaren onderaan dit artikel. De verwachting was dat de rek al wel een beetje uit was, zeker omdat sinds juli 2018 de aansluitplicht voor gas voor de nieuwbouw verviel. Dit betekende indirect een gasketelverbod voor vergunningen die nadien werden afgegeven. Zelfs de fabrikanten zelf lijken enigszins verrast door deze cijfers, reageert Henk Sijbring, voorzitter van fabrikantenkoepel Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI), de opvolger van ketelkoepel VFK. “De rol van de cv-ketel lijkt minder uitgespeeld dan mensen misschien veronderstellen.”

Verkoopcijfers cv-ketels 2012-2019

2012 –440.000
2013 –407.500
2014 –398.300
2015 –414.600
2016 –411.300
2017 –423.500
2018 –428.400
2019 –446.000

HR-ketel goedkoop gebleven

Volgens de fabrikantenvoorman heeft de stijging van 4% vooral te maken met de conjunctuur. “Wanneer de economie in de lift zit, dan surft de cv-ketel altijd mee. Mensen vervangen sneller in plaats van repareren. Particulieren en corporaties investeren in hun vastgoed.” Volgens Sijbring is de gunstige prijs ook een factor. “De HR-ketel is na de economische crisis niet duurder geworden. Dit betekent dat het een relatief lage investering is, zeker wanneer je het afzet tegen de grootste concurrent van dit moment: de warmtepomp.”

Verbod kan verkoop stimuleren

Een onderschat effect van de energietransitie is mogelijk dat woningeigenaren hun cv-ketel sneller vervangen voor een nieuwe omdat mogelijke overheidsmaatregelen -lees: ontmoediging- vóór willen zijn. “De van-gas-los discussie kan ook een tegenbeweging losmaken’, zegt Sijbring, verwijzend naar de inleidende beschietingen rondom het Klimaatakkoord, toen een verbod op ketelvervanging zonder verduurzaming op de politieke agenda kwam te staan. Ook toen constateerden fabrikanten een piek in de vraag.

Meer nuance in vervangingsdiscussie

Daarnaast is afgelopen jaar ook wel op grotere schaal gebleken dat 1:1 vervanging van cv-ketel voor een warmtepomp in minder of slecht geïsoleerde woningen (nog) geen optie is. Anderzijds kan ook de duidelijkheid van de energietransitie richting 2050 mensen overtuigd hebben om nog te kiezen voor een generatie HR-techniek. In combinatie met isolatie, waterzijdig inregelen en waterbesparende maatregelen kunnen huishoudens wel het gasverbruik reduceren.

Hybrides: onduidelijke groei

Fabrikanten van toestellen melden een groei van de markt voor hybrides; de combinaties van HR-ketels met warmtepompen. Vreemd genoeg houden fabrikantenkoepels de hybride markt nog niet administratief bij. Een hybride installatie is nu zowel een verkochte warmtepomp, als een verkochte HR-ketel. Dit is dus een belangrijke noot onder de groeicijfers.

De onduidelijkheid in het aantal hybrides komt vooral omdat installateurs zelf configureren, en er ook universele toepassingen van hybrides zijn. Sijbring meldt dat zowel NVI als Vereniging Warmtepompen, de voormalige DHPA, bezig zijn om vanaf dit jaar het aantal geplaatste hybride installaties wél bij te gaan houden. Warmtepompen-voorzitter Frank Agterberg bevestigt dit.

8 reacties op “Verkoop cv-ketels naar recordhoogte

 1. Fievez schreef:

  Ketel op propaangas

 2. Jos Kok schreef:

  Leuk artikel. Ee. Kritische noot bij de opmerking dat een cv-ketel goedkoper is dan een warmtepomp. Dit geldt voor de aanschaf zeker niet voor het gebruik. Ik hen beiden en sta versteld van het lage energieverbruik van de warmtepomp ofwel zijn efficientie!

 3. Jerom schreef:

  Binnenkort verhuizen we naar een andere woning. Daar staat een ruim 15 jaar oude ketel in (wel onderhouden) en overwegen deze te vervangen in een ‘nieuwe’ ketel. Is het interessant om een hybride te kiezen met de bijhorende subsidie, of hou het maar gewoon?

  • Jan schreef:

   Kijk eerst eens naar je systeem en totaalplaatje wat betreft de woning. Dit bepaald jouw keuze. Heb je bijvoorbeeld al overal vloerverwarming liggen dan heb je een laag temperatuur systeem. Wat denk je van een hoog temperatuur warmtepomp (propaan)? Het grote voordeel in mijn situatie is het kleine voorraadvat voor warm-water. Einde van het jaar wordt er bij mij een aroTHERM plus van Vaillant geplaatst, op laag temperatuur een goed rendement (zoals installateur nu aangeeft) maar kan indien nodig in de winter ook de radiatoren op de verdieping meenemen op hogere temperaturen!

 4. Collin schreef:

  Het is logisch dat de verkoopcijfers pieken, want CV-ketels waren de dominante technologie. Zodra de warmtepomp concurrentieel is, is het voorbij. Bij mijn werkgever hebben we gewerkt aan het benutten van de restwarmte van de koeling + warmtepompen voor bijverwarming en warm tapwater. Economisch rendabel en de CO2-uitstoot gaat naar bijna nul, door gebruik van duurzame elektriciteit, waarin we zelf ook investeren. Onze CV-leverancier zag het niet aankomen. Zie theorie in https://cognitive-edge.com/blog/thinking-flexuously/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.