fbpx
Nieuws

Verwacht: energielabel A kost 22.000 euro

BENG, zonnepanelen, pv-panelen

Maar liefst 97 procent van de huizenbezitters voelt een drempel om hun woning te verduurzamen. Onduidelijkheid vanuit de overheid speelt hierbij een grote rol. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaamheid van ABN AMRO.

Zo blijkt dat slechts 5,9 procent een helder beeld heeft van het Klimaatakkoord en bijna driekwart behoefte heeft aan meer informatie over de gevolgen die dit voor hen heeft. Ruim de helft geeft bovendien aan dat zij geen vertrouwen hebben in de haalbaarheid van het akkoord. Bovendien zegt zo’n 70 procent niet overtuigd te zijn van de betaalbaarheid hiervan. Slechts 8,5 procent vertrouwt erop dat de klimaatplannen van de overheid voor hen betaalbaar zijn.

Hoge inschatting

Van de huizenbezitters vindt 61 procent het verduurzamen van de eigen woning belangrijk. Iets minder dan de helft geeft dan ook aan dat ze de afgelopen drie jaar dergelijke maatregelen hebben getroffen. Als hen gevraagd wordt hoeveel zij in de afgelopen drie jaar hebben uitgegeven aan duurzame maatregelen voor hun huis, blijkt dat 19 procent zelfs 10.000 euro of meer heeft geïnvesteerd.

Ondanks de welwillendheid onder woningbezitters, lijkt er nog een lange weg te gaan om de woningvoorraad te verduurzamen. Zo verwachten bezitters van een koopwoning dat zij gemiddeld ruim 22.000 euro moeten uitgeven om hun huis van energielabel A te voorzien. Eigenaren van een woning met energielabel B verwachten zo’n 13.000 euro kwijt te zijn, terwijl de bezitters van een woning met energielabel E tot en met G inschatten dat het ongeveer 33.000 euro gaat kosten. Volgens ABN AMRO is deze financiële drempel voor veel huizenbezitters reden dat zij terughoudend zijn om te investeren in de verduurzaming van hun woning.

Gevolgen Klimaatakkoord

In de afgelopen drie jaar hebben koophuisbezitters vooral geïnvesteerd in zonnepanelen, een nieuwe hr-combiketel en isolerend glas in de woonkamer. “Hoewel het positief is dat veel Nederlanders al in verschillende duurzame maatregelen hebben geïnvesteerd, blijkt dat zij zich desondanks zorgen blijven maken over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de verduurzaming van hun woning”, zegt Madeline Buijs, Sector Econoom Bouw en Vastgoed van ABN AMRO.

“Dat zij de kosten voor de verbouwing van hun woning van het huidige energielabel naar energielabel A hoog inschatten, komt vooral voort uit onduidelijkheid. Ze weten niet hoe zij het beste hun woning kunnen verduurzamen én financieren. Bovendien voelen zij zich onzeker over wat hen nog aan verplichtingen te wachten staat. Een grote meerderheid heeft dan ook behoefte aan meer informatie over de individuele gevolgen van het Klimaatakkoord. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. Zij kunnen woningbezitters namelijk helpen het Klimaatakkoord begrijpelijker te maken en hen concrete handvatten bieden om de verduurzaming van hun woning te bewerkstelligen.”

5 reacties op “Verwacht: energielabel A kost 22.000 euro

  1. Willem schreef:

    Volg

  2. Wim schreef:

    Ik heb het geld niet om te investeren in energiezuinig maken van mijn woning. Maar ik wil ook absoluut totaal geen schulden maken hiervoor. Ik zal mijn dijkwoning ook te intensief moet verbouwen om vloerisolatie etc aan te brengen. Hoe kan onze regering ons dwingen om ons diep in de schulden te steken terwijl zoveel mensen al moeite hebben om elke maand rond te komen

    • jos schreef:

      Beste Wim,

      Het merendeel van de Nederlandse bevolking heeft niet meer dan 10.000 euro op de bank staan , maar omdat de vaste lasten en belastingen etc , maar hoger en hoger worden opgeschroefd , en er geen rente meer op spaargeld is , zal voor de meeste hardwerkende Nederlanders verduurzaming sowieso echt te duur zijn .De kosten lopen jaarlijks te snel meer en meer op in Nederland .Er komen netto te veel immigranten /profiteurs binnen (dit jaar alleen 120.000, die ieder jaar ruim 1,5 miljard aan kosten opleveren ) waardoor de belastingen etc in de toekomst alleen maar hoger zullen worden , dus de bankrekeningen van de meeste Nederlanders zullen in de toekomst nog minder toereikend zijn om te verduurzamen .Immigratie moet echt gaan stoppen ,om de nog hardwerkende Nederlanders zelf meer en meer de financiele helpende hand te kunnen gaan bieden .Protesten zoals nu met de boeren zullen ook onder de burgers alleen maar gaan toenemen , als je ziet dat je keihard werkt en de onkosten alleen maar toe gaan nemen en je banksaldo laag blijft , omdat den Haag steeds meer geld nodig heeft. en dit in vorm van belastingen , heffingen , verzekeringspremies voor o.a. zorg etc over de hardwerkende Nederlanders, bedrijven opeist . Er zal echt wat moeten gaan veranderen in Nederland ,politiek gezien , continue maar mensen binnen laten stromen die geen bijdrage aan de maatschappij leveren en maar willen mee profiteren zorgt alleen maar voor meer en meer armoede onder de nog hardwerkende Nederlanders die omwille van verduurzaming van hun huis , zich straks diep in schulden moeten gaan steken .Stop op immigratie en help de hardwerkende Nederlanders financieel met verduurzaming , dat moet gaan klinken in den Haag .Nederland is al meer als overbevolkt .

      • Willem schreef:

        Sneu, dat je er zo in staat. Stoppen met roken, drinken en een beetje minder van ‘grotenbroek’ doen. Dan is het voor velen, helaas niet voor iedereen, die de juiste prioriteiten stelt gerust wel te doen.

  3. jos schreef:

    Beste Willem,

    Is zeker niet sneu .Is de keiharde realiteit waarin we leven .Merendeel van de bevolking rookt en drinkt al niet meer en voor de meeste hardwerkende Nederlanders is “grotenbroek” al “kleinebroek” geworden , vaste lasten en belastingen zijn al te hoog geworden , hoe meer mensen Nederland instromen , hoe meer armoede onder de hardwerkende bevolking toe gaat nemen , zij moeten namelijk alle kosten van de niet werkenden opbrengen en kunnen nu al vaak zelf maar nog net of niet rondkomen .Boerenprotest is een aanvang , van nog vele protesten die komende jaren zullen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.