fbpx
Nieuws

VRV-warmtepomp stapt over naar R32

Daikin heeft haar VRV systeem vernieuwd. De vijfde generatie van het warmtepompsysteem, VRV 5 S, maakt nu gebruik van het koudemiddel R32.

In de VRV 5-serie zat nog R410a verwerkt. Wereldwijd gaan fabrikanten dit meer vervuilende koudemiddel vervangen voor meer milieuvriendelijke varianten. 

Een VRV is een warmtepompinstallatie die het mogelijk maakt om meerdere ruimtes afzonderlijk te koelen en te verwarmen met één buitendeel. Daikin bracht de techniek 1987 op de Europese markt. De techniek wordt vooral veel gebruikt in de utiliteit. Denk bijvoorbeeld aan winkels, supermarkten of kantoren.

Nieuwe wisselaar

De nieuwe VRV 5 S-serie bevat niet alleen het efficiëntere en minder milieubelastende koudemiddel, maar ook een reeks nieuwe technologieën. Zo heeft de techniek een nieuwe warmtewisselaar met 3 rijen en een swingcompressor die bijdraagt aan een hoog seizoensrendement over de hele levenscyclus van het systeem. VRV 5 S-serie heeft ook een functie die tocht voorkomt, door te werken met een variabele koudemiddeltemperatuur. Bediening kan via intuïtieve online- en spraakbediening (Amazon Alexa of Google Assistant) De fabrikant heeft de Daikin Cloud Service of sleutelkaartbediening voor ondersteuning, advies, mogelijkheden voor voorspellend onderhoud, online monitoringen en updates.

De VRV 5 S-serie combineert met de bekende ”Roundflow” en “Fully Flat” cassettemodellen van Daikin, en de verborgen plafond- en wandgemonteerde binnendelen. Ook luchtbehandelingskasten en de bedieningssystemen van Daikin kunnen worden geïntegreerd om de totaaloplossing te voltooien.

Systeemontwerp

Het ontwikkelen van een echt flexibel VRV-systeem met R32 koudemiddel wel een uitdaging met zich mee, doordat de hoeveelheden koudemiddel in VRV-systemen hoger zijn dan in de eerder gelanceerde Daikin Split- en Sky Air-systemen. Normaal gesproken zou een systeem met 6,5 kg totale koudemiddelvulling zonder aanvullende maatregelen minimaal ruimten van 39 m² kunnen dekken. Daikin heeft twee fabriek geïntegreerde maatregelen toegepast, dat het minimale oppervlakte om het systeem zonder extra maatregelen toe te passen is daalt tot 10 m2.Dit opent veel deuren voor installateurs in termen van flexibiliteit van VRV, zowel voor nieuwbouw- als renovatietoepassingen. De Xpress-selectiesoftware geeft voor elk type installatie de minimale grootte van de ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.