fbpx
Nieuws

‘Warmtepomp-subsidie verlengen’

De ISDE-subsidie voor onder meer warmtepompen en zonneboilers zou moeten worden verlengd. Dat adviseren de opstellers van het Klimaatakkoord aan het kabinet. De ISDE-regeling zou normaal gesproken op 31 december 2020 aflopen.

Volgens het Klimaatakkoord is verlenging van de overheidssteun voor duurzame installatietechniek noodzakelijk om de resterende onrendabele top voor consumenten af te dekken. Veel particulieren hikken aan tegen de relatief grote investering die gedaan moet worden voor bijvoorbeeld een warmtepomp, ten opzichte van een klassieke cv-ketel. De subsidies kunnen, afhankelijke van het apparaat, oplopen tot duizenden euro’s. “Duurzame warmte moet op korte termijn een financieel aantrekkelijk alternatief voor aardgas vormen. Aardgasvrije technieken moeten een concurrerende propositie vormen in het kader van de gewenste versnelling.” Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel Gebouwde Omgeving riep eerder al fabrikanten op om snel met onder meer goedkopere en compactere warmtepompen te komen, zodat consumenten eerder de overstap zouden kunnen maken naar duurzame installatietechniek.

Miljoenen

Voor 2018 is in totaal €100 miljoen aan subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie daarvan. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de website van RVO.nl, dat de regeling uitvoert in opdracht van de overheid. Sinds de introductie van de regeling in 2016 is de warmtepomp het toestel waarvoor het meeste subsidie wordt aangevraagd, zowel door particulieren als door de zakelijke markt. Het is nog niet bekend hoeveel er in de subsidiepot zou moeten, en of deze bijvoorbeeld ook voor biomassaketels geldt.

Lees hier meer over het Klimaatakkoord en de directe gevolgen voor het installatiebedrijf.

2 reacties op “‘Warmtepomp-subsidie verlengen’

 1. Martin schreef:

  Uiteraard verlengen!
  Kan de installatiebranche nog langer de prijs van de warmtepompen met de som van de subsidie verhogen.
  En dan domweg propageren dat het financieel erg interessant is.
  Dit is weer het bewijs dat subsidie een slecht instrument is!

 2. Andre schreef:

  De prijzen van warmtepompen in Duitsland liegen er ook niet om. Warmtepompboilers zijn in Duitsland en België wel vele honderden Euro’s goedkoper. In BTW zit het verschil niet, maar in Nederland worden deze apparaten wel kunstmatig hooggehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.