fbpx
Nieuws

Weinig energiebesparing in Miljoenennota

Uneto-VNI betreurt het gebrek aan aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing in de kabinetsplannen, die gepresenteerd werden in de begroting voor 2016, die op Prinsjesdag gepresenteerd werden.  “Alleen een verlaging van de energiebelasting voor lokaal opgewekte energie door energiecoöperaties, is écht te mager. Het tempo waarin we de woningvoorraad verduurzamen, moet omhoog. Nu er eindelijk meer begrotingsruimte is,  zijn extra stimulerende maatregelen op zijn plaats.”, zegt voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI.

De installateurskoepel is blij met de lastenverlichting. Siertsema: “Burgers krijgen na jaren van achteruitgang iets meer koopkracht. Hopelijk heeft dat, samen met de aantrekkende huizenmarkt, een positief effect op de bestedingen in de installatiebranche.” Burgers gaan investeren in verbetering van hun woning. “Veel huizen in ons land zijn nog altijd zo lek als een mandje en verbruiken veel te veel energie. Investeren in energiebesparing en verduurzaming helpt om de energierekening drastisch omlaag te brengen én het milieu te sparen.”

Meer hogeropgeleiden

De plannen van het kabinet bevatten volgens Uneto-VNI goede voorstellen om een betere  aansluiting tussen vmbo, mbo en hbo tot stand te brengen. Siertsema: ‘Het is belangrijk dat het kabinet streeft naar een doelmatig aanbod van opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. We missen echter plannen voor een goede aansluiting van het hoger beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.’ Dit wordt volgens de brancheorganisatie de komende jaren steeds belangrijker. In de installatiebranche neemt de vraag naar hogeropgeleiden als gevolg van de innovatieve ontwikkelingen en de toenemende complexiteit van projecten namelijk snel toe.

Techniekdocenten

Siertsema: “We zijn blij met de plannen die het kabinet heeft om  professionalisering van docenten te bevorderen. We missen helaas initiatieven om  het verwachte tekort aan techniekdocenten aan te pakken. Dat wordt de komende jaren écht een knelpunt voor onze sector.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.