fbpx
Nieuws

Zonnepan doorstaat monumententoets

Ook eigenaren van monumenten en beschermde stadsgezichten kunnen aan de zonnepanelen. De keramische dakpan met ingebouwde zonnecel wordt aanstaande vrijdag officieel gepresenteerd.

Het Nederlandse bedrijf ZEP heeft een dakpan rode en een zwarte dakpan ontwikkeld, gebakken door Nelskamp, waarbij de zonnecel in de pan geïntegreerd zit. Bijna onzichtbaar, waardoor het esthetisch karakter van panden niet wordt aangetast. Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt. De zonnedakpan is door verschillende commissies wel goedgekeurd, onder meer in Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. ZEP verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan. Daarnaast zijn zonnedakpannen een oplossing wanneer er door schoorstenen, dakkapellen en dakramen te weinig ruimte is voor conventionele zonnepanelen.

ZonnepanOok rode pan

De zwarte pannen met hoge efficiency-cellen zijn per 30 seriegeschakeld. ,,Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt,” rekent Joost de Graaf van ZEP voor. De gepatenteerde uitvinding wordt op vrijdag 7 oktober officieel gepresenteerd in Rheden. Daar bestaat het nieuwe dak van de beeldbepalende Priesnitzhoeve uit 1870 nu geheel uit zonnepannen. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verricht de officiële handeling. Die dag wordt naast de bestaande zwarte- ook de eerste rode zonnedakpan met rode zonnecel gepresenteerd.

 

Prijsuitreiking

De uitvinding van ZEP is inmiddels doorgedrongen tot de finale van de Blauwe Tulp Innovation Awards voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten in de categorie Perfect Cities. De uitreiking hiervan is op 28 oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.