fbpx
Nieuws

Zonnepan doorstaat monumententoets

Ook eigenaren van monumenten en beschermde stadsgezichten kunnen aan de zonnepanelen. De keramische dakpan met ingebouwde zonnecel wordt aanstaande vrijdag officieel gepresenteerd.

Het Nederlandse bedrijf ZEP heeft een dakpan rode en een zwarte dakpan ontwikkeld, gebakken door Nelskamp, waarbij de zonnecel in de pan geïntegreerd zit. Bijna onzichtbaar, waardoor het esthetisch karakter van panden niet wordt aangetast. Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt. De zonnedakpan is door verschillende commissies wel goedgekeurd, onder meer in Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. ZEP verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan. Daarnaast zijn zonnedakpannen een oplossing wanneer er door schoorstenen, dakkapellen en dakramen te weinig ruimte is voor conventionele zonnepanelen.

ZonnepanOok rode pan

De zwarte pannen met hoge efficiency-cellen zijn per 30 seriegeschakeld. ,,Een gemiddeld dak met 45 vierkante meter aan zonnepannen levert 4500 kilowatt stroom per jaar. Dat is meer dan een huishouden gemiddeld verbruikt,” rekent Joost de Graaf van ZEP voor. De gepatenteerde uitvinding wordt op vrijdag 7 oktober officieel gepresenteerd in Rheden. Daar bestaat het nieuwe dak van de beeldbepalende Priesnitzhoeve uit 1870 nu geheel uit zonnepannen. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verricht de officiële handeling. Die dag wordt naast de bestaande zwarte- ook de eerste rode zonnedakpan met rode zonnecel gepresenteerd.

 

Prijsuitreiking

De uitvinding van ZEP is inmiddels doorgedrongen tot de finale van de Blauwe Tulp Innovation Awards voor de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten in de categorie Perfect Cities. De uitreiking hiervan is op 28 oktober.

4 reacties op “Zonnepan doorstaat monumententoets

 1. Daniel Thokozani Masilela schreef:

  Good day

  My name is Thokozani Masilela from South Africa Kwa­Zulu natal province.

  I have a big interest in Solar roof tiles, I think there is a big market for solar roof tiles in South Africa, based on my research there is no company that is manufacturing them. Just to add on that our country’s electricity power (Eskom) is not doing well, Our president Mr C. Ramaphosa did mansion that Eskom is not doing well (after we experienced the number of load shedding) one of his advice was that the municipality can outsource the electricity. That gave me a clear understanding that president and country can support the solar roof tiles (yet alone is a green/clean energy, which is good for global warming)

  I want to manufacture the solar roof tiles. I need some advices from you:

  Can I join your (as a franchise)

  Or as a distributor

  Or please advise where I can found a good quality factory machine to produce solar roof tiles

  South Africa is a well known country with a lot of houses under development, so there is a n opportunity.

  Please advise the way forward

  Regards
  Thokozani Masilela

 2. Ellie schreef:

  Ik ben heel erg geïnteresseerd in deze dakpannen en zou graag in contact willen komen met een leverancier van deze. Ik vind de zonnepanelen die nu te plaatsen zijn niet passen op onze woning.

 3. L. Backer schreef:

  Graag zou ik meer informatie ontvangen over deze pannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.