fbpx
Nieuws

Zorgen over groot aantal gaslekken

Honderdduizenden woningen in Nederland kampen met lekkage aan gasleidingen.

 

 

De lekkages ontstaan in de meeste gevallen door verouderde gasleidingen en koppelingen. Kleine maar ook grote lekken komen nu aan het licht omdat in veel woningen een nieuwe slimme gasmeter wordt geplaatst door de netbeheerder. De leidingen worden bij plaatsing van de nieuwe meter gecontroleerd en afgeperst. Vooral oude woningen blijken (kleine) lekkages te hebben. Naast het gevaar voor ontploffingen, betekent dit ook dat woningen meer gas verbruiken. 

 

Verplichte keuring

In het Algemeen Dagblad pleit emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale voor een verplichte keuring van de gasleidingen, zoals deze tot de jaren 90 werd uitgevoerd door het gasbedrijf. Netbeheer Nederland wil met de branche in overleg over een keuringsmechanisme. Branchevertegenwoordiger Uneto-VNI is al jaren pleitbezorger voor verplichte keuring voor gasinstallaties en cv-ketels, maar vangt hiervoor bot bij de regering in Den Haag. De politiek wil juist minder regels. Volgend jaar komt de branche in ieder geval met een eigen keuringsmechanisme voor cv-ketels, op vrijwillige basis. Eind deze maand is de kwestie onderwerp van gesprek in de vaste Kamercommissie economische zaken.

 

 

16 reacties op “Zorgen over groot aantal gaslekken

 1. Martin Zomers schreef:

  E.e.a. is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de oude hennep schroefdraadafdichtingen beginnen uit te drogen en zo te wensen overlaten. Toch vreemd dat dit langslepende uitdrogingsproces pas geconstateerd wordt na het vervangen van de gasmeter. De op de gasleiding aangesloten verbrandingsinstallaties moeten toch periodiek onderhouden worden?

  De fabrikanten van meetgereedschap kunnen hiervoor en voor het keuren van de gasleiding op gaslek zeer praktische tools aanbieden. Zo hebben wij de Wöhler DC 430 lekvolumemeter om, na een aantal basishandelingen, een gaslek direct in l/h geheel geautomatiseerd te meten. Geheel conform de NPR 3378 en gewoon gedurende het onderhoud aan de verbrandingsinstallatie.

  Voor de installateur gaat er dus geen minuut verloren. Zo kan de gerenommeerde installateur zijn klanten behoeden voor gevaarlijke situaties en verzekeren van een lagere gasrekening. Kijk eens op onze website http://www.woehler.de/nl/kenniscentrum/instructievideos/ naar onze instructievideo “Dichtheidsmeting gasinstallatie”

  Groeten namens het Wöhler Team

  Martin

 2. Richard de Graaf De Graaf Install Tech schreef:

  Wederom hier het bewijs dat het afschaffen in 1992 van de vakbekwaanheid en de vestigingswet,zeker niet gebracht heeft van wat er toen werd verteld.

  Het zou zelf regulerend werken , de goede installateurs zouden zeker het gaan winnen van de slechte !!

  Maar wat is de realiteit !!

  De werkeloze bakker , slager , tuinman of wat dan ook mag zich nu installateur noemen,en bij de mensen binnenkomen en sleutelen heen gaan.

  Totaal geen vakkennis, Totaal geen weet van voorschriften !!

  Voor de consument een oncontroleerbare zaak, die snapt niet dat in ons regeltjes land dit aan de hand is, de consument heeft een blind vertrouwen in het verleden !

  Met als gevolg, krant artikelen zoals nu !!

  Wat is men toen blind geweest !!!!

  Daar het gros van de huidige gas technische werkzaamheden tegenwoordig worden uitgevoerd door jan en alleman, kon het niet uitblijven dat dit soort zaken naar voren zouden komen.

  Als een Erkend Installateur werkzaamheden doet op wat voor een manier dan ook aan een bestaande gasleding, zal hij deze altijd testen op lekken, dit zit standaard in zijn systeem .

  Daar waar onze lands buren Duitsland en Belgie vakkennis hoog in het vaandel hebben staan en daar door alleen erkende bedrijven aan hun installaties te laten werken, vinden ze het in Nederland belangrijker dat onze veiligheid te grabbel wordt gegooid om Jan en alleman aan het werk te houden.

  En !!! dit is het topje van de ijsberg !!!

  Want inplaats van de GAVO ( gasvoorschriften ) gebruikt Jan en alleman de Gamma en Praxis krant, want ach ! alles is daar te koop, dus knoei het er ook maar in !

  Dit geeft hele grote gevolgen in onze huidige gas en elektrische installaties, en dit komt nu langzaam aan naar buiten.

  Het moet nu echt eens weer door een goede overheid terug gebracht worden naar een goed bewezen en oud systeem, laat mensen een vakopleiding doen en hun erkenningen halen.

  En laten we ons hoeden voor allerlij goed bedoelde certifikaten en niets betekende papiertjes van diversen instanties die hier nu een gat in de markt zien en er ook een boterham aan willen verdienen.

  Want we willen in dit druk bewoonde landje, een betrouwbare en gecontroleerde installatie in ons huis.

  Dus !! een Erkende en gecontroleerde installateur !

 3. Berrie Diemen schreef:

  Ik sluit me helemaal aan bij het verhaal van collega Richard de Graaf uit Haarlem, ook mij is het echt een doorn in het oog dat dit soort wanpraktijken allemaal mogelijk zijn.

  Het tweede punt is dat als alles beter geregeld is ook de prijzen voor ons werk wat normaler zouden kunnen zijn, wat weer als gevolg geeft dat de kwaliteit hierdoor alleen nog beter kan.

  Voor een bedrag van € 989,– inclusief BTW kun je namelijk geen cv ketel leveren en plaatsen beste warmtegarant en consorten !!!! ,
  je kan als commerciële jongen wel een heel aardig marketing plan bedenken maar de uiteindelijke installatiewerkzaamheden laat je dan weer uitvoeren door een ZZP.er welke dan op zijn beurt weer niet beschikt over de benodigde vakkennis ( diploma’s ) en outillage etc waardoor deze weer kan werken voor het voor jullie aangename bedrag van rond de € 25,– wat echt bedragen zijn die wij al twintig jaar geleden nodig hadden, maar als je weinig kosten hebt kan je daarvoor ook best werken, dus het is en blijft gewoon oneerlijke concurrentie.

  En die consument, die kan en mag je het echt niet kwalijk nemen hoor, die weet gewoon echt niet beter, voor hun ben je gewoon een KLUSSER.

  En om nog even terug te komen op de commercie beste leverancier van meetapparatuur ik begrijp heel goed dat jullie graag je apparatuur willen aanprijzen, maar om nou dit soort lekkages direct allemaal toe te wijden aan oude hennep-verbindingen is echt een beetje kort door de bocht, natuurlijk komen die ook wel voor, maar mijn ervaring is dat dit maar slechts een heel klein percentage is van het geheel. De meeste door ons geconstateerde en vaak flinke lekkages zijn vaak alleen al de aansluitleidingen van een nieuw geplaatste ketel welke door de betreffende ketelconcurrent, tijdens de ketelactieweken, en natuurlijk met gratis klokthermostaat is geplaatst voor het ongelofelijke lage bedrag van slechts € 989,–
  ( of je het ….. over een broodrooster hebt zeg !! )

  Ook oorzaken als doorlatende gasregelblokken, slechte lekkende solderingen en klemfittingen, om het dan nog niet eens te hebben over de uitvoeringsvormen, rookgasafvoerleidingen enz enz.

  Al sinds 1974 ben ik werkzaam in dit geweldige mooie vak, en heb het altijd met heel veel plezier en genegenheid gedaan, maar voel mezelf sinds het vervallen van de vestigingswet echt verloochend omdat ik wel “jaren lang” naar school ben geweest, wat ook nog is een boel geld gekost heeft, en dan nog is als gelijke gezien wordt als de klussenier.

 4. Kees schreef:

  Het beste is dat reeds bij nieuwbouw woningen een verplichte nulmeting op alle installatie leidingen wordt gedaan.
  Dan kan met een, nog vast te stellen termijn daarop volgend, de verplichte termijn-herkeuring doen.
  Zolang er geen nulmeting is en de installateur/aannemer niet verplicht is, van af het begin, zijn verantwoording te nemen zal het alleen maar erger worden.
  Tegenwoordig maken buitenlanders zonder kennis van zaken gasleidingen met T stukken in het beton gegoten en de aannemer doet niets en hoeft dat ook niet te doen.
  want het mag ook nog.
  Leve de liberalisatie.

 5. wim van Nooij schreef:

  Beste Collega’s, hoe je het ook wend of keert, het feit blijft dat onze gas binnen installaties sinds begin jaren negentig aan zijn lot is over gelaten.
  E.e.a. had niets te maken met minder regeltjes maar puur met het feit dat met de toenmalige inspecties uitgevoerd door de lokale gasbedrijven ook de verzekering technische verantwoording bij dat bedrijf kwam te leggen en dat kon natuurlijk niet.
  Dat was hetzelfde als dat jij je auto liet keuren en dat de garage uiteindelijk de kosten ging betalen voor reparatie omdat hij het mankement constateerde.
  Door de ver-commercialisering van de gasbedrijven is uiteindelijk alles gestopt en zit de consument nu met de gebakken peren.
  Overigens is die zelfde consument mede schuldig aan de ontstane situatie want van een systeem waarvoor je moet betalen voor een inspectie met als doelstelling jou veiligheid wil men ook iets weten.
  Oplossing : verplichte installatie keuring voor een redelijke prijs met korting op je verzekering premie bij een veilige installatie.

  Wie doet me ?

 6. wim van Nooij schreef:

  mijn vorige reactie is niet goed afgesloten.

  Ik bedoelde dus, wie doet mee?

  Wim van Nooij
  Voormalig inspecteur huishoudelijke installaties gasbedrijf Zaanstreek Waterland .

 7. Eric Jan schreef:

  De meeste gaslekjes kom ik toch echt tegen bij het zelf aangesloten fornuis of de beruchte gasslang.

  in huis dit jaar net 2x mee gemaakt dat er een verbinding lek was ,en zie toch zo 6 a 8 woningen.

 8. Maarten van Dam - Testo BV schreef:

  Er zijn gelukkig nog veel vakbekwame installateurs. De ervaring leert dat vooral de privatisering van de voormalige nutsbedrijven heeft geleid tot een grijs gebied van verantwoordelijkheid. Uiteindelijk ben je als eigenaar van een woning zelf verantwoordelijk voor het veilig functioneren van je installaties. Wat we nu zien is dat een bewoner onvoldoende bewust is van zijn verantwoordelijkheid. Zo lang er warm water uit de kranen komt, en in de winter de radiatoren warm worden vindt iedereen het wel best.

  Het is aan de overheid samen met de brancheverenigingen zorg te dragen voor een adequaat onderhoud en inspectie regime en hier op toe te zien. Net als dit in alle om ons heen liggende landen gebeurd. De Duitse DVGW heeft voor de eindgebruiker handige hulpmiddelen hoe hij zich op de verplichte inspectie kan voorbereiden en zo niet voor verrassingen komt te staan.

  Goed onderhouden installaties zijn naast veiliger ook duurzamer; ze verbruiken namelijk minder gas en elektriciteit, en gaan langer mee. De kosten die je als consument voor onderhoud en inspectie moet betalen verdien je vaak terug!

  Laat de erkende installateur zijn vak weer uitvoeren. Hij beschikt door opleiding over kennis en heeft de juiste papieren. Daarnaast maakt hij gebruikt van meetinstrumenten om installaties te controleren en in te regelen en lekkages op te sporen. Voor zowel hem zelf, de eigenaar als de overheid een veilige gedachte.

 9. Maarten van Dam - Testo BV schreef:

  Er zijn gelukkig nog veel vakbekwame installateurs. De ervaring leert dat vooral de privatisering van de voormalige nutsbedrijven heeft geleid tot een grijs gebied van verantwoordelijkheid. Uiteindelijk ben je als eigenaar van een woning zelf verantwoordelijk voor het veilig functioneren van je installaties. Wat we nu zien is dat een bewoner onvoldoende bewust is van zijn verantwoordelijkheid. Zo lang er warm water uit de kranen komt, en in de winter de radiatoren warm worden vindt iedereen het wel best.

  Het is aan de overheid samen met de brancheverenigingen zorg te dragen voor een adequaat onderhoud en inspectie regime en hier op toe te zien. Net als dit in alle om ons heen liggende landen gebeurd. De Duitse DVGW heeft voor de eindgebruiker handige hulpmiddelen hoe hij zich op de verplichte inspectie kan voorbereiden en zo niet voor verrassingen komt te staan.

  Goed onderhouden installaties zijn naast veiliger ook duurzamer; ze verbruiken namelijk minder gas en elektriciteit, en gaan langer mee. De kosten die je als consument voor onderhoud en inspectie moet betalen verdien je vaak terug!

  Laat de erkende installateur zijn vak weer uitvoeren. Hij beschikt door opleiding over kennis en heeft de juiste papieren. Daarnaast maakt hij gebruikt van meetinstrumenten om installaties te controleren en in te regelen en lekkages op te sporen. Voor zowel hem zelf, de eigenaar als de overheid een veilige gedachte.

 10. Noël schreef:

  Er zijn ook heel wat erkende installateurs die het niet zo nauw nemen. Goed onderhoud aan een ketel bijv. duurt langer dan een kwartier. Mij lijkt het goed, instanties in het leven te roepen, waarbij een ieder die aan gas, water of c.v. werkt, dit meldt bij die instantie, die vervolgens komt keuren. Als dat tegen een schappelijke prijs gebeurd, is dit makkelijk te verrekenen bij de klant. Neem van mij aan, dat er gelukkig genoeg klanten zijn die wèl graag zien dat het werk goed gebeurd en die daar graag geld voor over hebben, mits het om redelijke bedragen gaat.

 11. Adri schreef:

  Over het algemeen zijn de gasleidingen in Amsterdam wel goed is mijn ervaring, maar wat vaak voorkomt is dat mensen uit Afrika de regels niet of nauuwelijks kennen en sluiten bvb hun oven met kooktoestel aan zonder tape te gebruiken.
  laatst belde weer een Afrikaanse eigenaar op die appartementen verhuurd met de vraag een gasleiding te controleren vanwege een gaslucht. Toen een monteur van ons constateerde dat de leiding te veel lekte, heeft hij de afsluiter dicht gezet en verzegeld. De eigenaar wilde dat hij hem weer open zette omdat ze geen gas hadden. Ongelofelijk. Uiteraard niet gedaan en en de volgende dag gerepareerd EN afgeperst.

 12. Joost schreef:

  Keuring op vrijwillige basis prima maar een verplichte voor alle installaties is voor het aller grootste deel niet zinvol. In het verleden was er de APK van mijn auto al was deze 1 jaar oude. Garages en hun brancheorganisaties zijn hier door voor mij en veel consumenten niet meer serieus te nemen. Doe gewoon het jaarlijkse onderhoud en als de conditie van de gasleiding er aan leiding toe geeft adviseer een lektest te doen. Consumenten hebben vertrouwen in de installateur en zullen niet zo maar zeggen we gokken dat het wel goed afloopt.

 13. Joost schreef:

  Keuring op vrijwillige basis prima maar een verplichte voor alle installaties is voor het aller grootste deel niet zinvol. In het verleden was er de APK van mijn auto al was deze 1 jaar oude. Garages en hun brancheorganisaties zijn hier door voor mij en veel consumenten niet meer serieus te nemen. Doe gewoon het jaarlijkse onderhoud en als de conditie van de gasleiding er aan leiding toe geeft adviseer een lektest te doen. Consumenten hebben vertrouwen in de installateur en zullen niet zo maar zeggen we gokken dat het wel goed afloopt.

 14. Pieter Versteegen schreef:

  Laten we eerst maar eens de herinvoering van de controle van nieuwe en aangepaste installaties en het onderhoud hiervan regelen, dan is afgedekt dat dit alles volgens de regels der kunst (lees: vakbekwaam) is uitgevoerd. Daarna pas kan een keuring van de bestaande installaties aan de orde komen, nu ontbreekt het echt aan mensen met vakkennis en leken een kunstje leren is niet voldoende!

  Dat betekent helaas ook dat de kosten van een dergelijke keuring evenredig zijn met de geleverde prestatie en niet voor een paar losse euri’s kan plaatsvinden.

  Dit alles dus met een enorm risico op overregulering, daar waar we helaas steeds meer mee te maken krijgen.

 15. Nicole schreef:

  Kan er iemand mijn helpen heb een gas lek naar de meterkast naar de sv in idergeval kan er iemand komen kijken met vrienderlijke gr nklomp Zandkreek46 3823jl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.