In de installatiebranche is het maken van nauwkeurige calculaties van cruciaal belang voor het succes van elk project. Maar met de stijgende kosten van materialen, lange levertijden, vergrijzing en een tekort aan gekwalificeerd personeel, wordt dit proces steeds uitdagender. In deze blog geven we je zeven handige tips waarmee je jouw calculatieproces optimaliseert.
1. Calculeer met actuele prijsinformatie:
In de concurrerende markt overleef je alleen als je zo efficiënt mogelijk te werk gaat. Dat betekent niet alleen snel kunnen calculeren, maar ook moeten materialen scherp worden ingekocht. Hierbij is de levertijd steeds vaker het belangrijkste aankoopcriterium. Zorg er dus voor dat je bij het maken van de calculatie niet alleen met de meest recente prijzen werkt, maar ook de leveringsinformatie van (vaste) leverancier daarin meeneemt. Deze informatie kan je online bij de groothandels en leveranciers opvragen, of via 2BA. Lees meer over SelectOnline: Webshopkoppeling met leverancier, groothandel en 2BA
2. Gebruik kengetallen voor snelle ramingen:
Het specificeren van de calculatieregels kost ook de meest doorgewinterde calculator, veel tijd. Uit onze enquête kwam dat de bestekanalyse en het invoeren van de calculatieregels de grootste tijdvreters waren. Bespaar tijd en werk efficiënt door gebruik te maken van kengetallen, gebaseerd op eigen ervaringen of uit databases. Hiermee maak je in korte tijd een betrouwbare kostenramingen voor je projecten.
3. Leer van ervaringen:
Het maken van fouten is niet alleen pijnlijk, maar kost in de meeste gevallen ook (veel) geld. Zorg dat je leert van je eigen ervaringen en voorkom dat je deze fouten nog een keer maakt. Het maken van een nacalculatie kan je hierbij helpen. Hierbij komen de efficiëntieverschillen en prijsverschillen aan het licht. Dat is belangrijke informatie waar je wat mee kan (en moet) bij het maken van een volgende calculatie.
Efficiëntieverschillen ontstaan wanneer de gecalculeerde hoeveelheden (materiaal en uren) achteraf niet in lijn zijn met de realisatie. Zorg dat je deze inzichten meeneemt bij het maken van een volgende calculatie, zodat je steeds beter inzicht krijgt in realistische hoeveelheden.
Prijsverschillen worden steeds groter als er meer tijd zit tussen de offerte en de daadwerkelijke uitvoering. Zeker nu de materiaalprijzen maar blijven stijgen! Zorg er dus voor dat je goed nadenkt over of en hoe je prijsstijgingen van materialen, maar ook van uurlonen kan doorbelasten. Uit een steekproef binnen onze klantenkring bleek dat 30% van bedrijven niet alle prijsstijgingen doorbelast en daar een valide reden voor heeft.
Extra tip: Vergeet bij het maken van een calculatie ook de staartkosten niet!
Lees meer over het gebruik van staartkosten
4. Maak gebruik van slimme software:
Gebruik geavanceerde calculatiesoftware speciaal ontwikkeld voor de installatiesector, die functies biedt zoals calculatienormtijden, moederbegrotingen en de mogelijkheid om eerdere calculaties te hergebruiken, voor tijdsbesparing en nauwkeurige resultaten.
5. Zet in op duurzame installaties:
Blijf op de hoogte van de vraag naar duurzame oplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen, om je klanten optimaal te kunnen adviseren en te voldoen aan groeiende behoeften in de markt.
6. Profiteer van de economische groei:
Benut de groeiende vraag naar (duurzame) installaties door je calculatieproces te optimaliseren en te digitaliseren. Zo kun je meer werk aan met hetzelfde aantal of zelfs minder personeel.
7. Kies voor de specialistische calculatiesoftware van Acto:
Kies net als bedrijven zoals Schouten Techniek, Spindler, Ennatuurlijk Heinen & Hopman en Breijer voor de software van Acto. Maak snel en eenvoudig gedetailleerde calculaties en professionele offertes met de modernste software die speciaal is ontwikkeld voor installateurs en technische dienstverleners. Profiteer van uitgebreide functies voor beheer en standaardisatie, waardoor je efficiënter kunt werken en concurrentievoordeel kunt behalen.