De prijzen van gas en elektriciteit schieten omhoog en in een onderzoek van Resideo[1] komt naar voren dat 91% van de ruim 900 ondervraagde Nederlandse en Belgische deelnemers bezorgd tot zeer bezorgd is over deze situatie. In de praktijk blijkt echter dat de installatiesector meerdere slimme oplossingen heeft waarmee zij consumenten de kans kan bieden om de kosten van hun energierekening te verlagen.
Zowel huiseigenaren als installateurs kunnen hun steentje bijdragen aan de verlaging van de stookkosten. Een van de meest eenvoudige oplossingen is het vervangen van de standaard kamerthermostaat door een slimme variant. Deze ingreep bespaart bewoners al snel 12% op hun gasverbruik en helpt tegelijkertijd het milieu een handje. Een andere, zeer effectieve maatregel is waterzijdig inregelen. Volgens TNO en Techniek Nederland levert dit nog eens een besparing op van 10 tot 20%.
Van standaard naar slimme thermostaat
De verwarming van een huis kan met een slimme thermostaat worden geautomatiseerd. Het kenmerk van deze thermostaten is dat zij de verwarming van de woning afstemmen op het leefpatroon van de bewoners in het huis. Ze zijn te programmeren, waardoor de verwarming het huis automatisch en alleen op het gewenste moment op de juiste temperatuur brengt en houdt. Dit zorgt voor meer wooncomfort én energiebesparing.
Evohome, de slimme Honeywell Home zoneregeling, is zo’n slimme thermostaat die het mogelijk maakt om tot twaalf verwarmingszones individueel op temperatuur te regelen. Gebruikers verwarmen dus enkel waar en wanneer dat nodig is. Dat bespaart energie en geld. Evohome is geschikt voor bijna elke warmtebron en elk verwarmingssysteem; van cv-ketels (zowel OpenTherm als Aan/Uit), stadsverwarming en warmtepompen tot radiatoren, vloerverwarming en een combinatie hiervan. Een andere slimme thermostaat is de T6/T6R. Ook deze thermostaat zorgt in huizen en appartementen voor volautomatische tijd- en temperatuurregeling van de verwarming. In combinatie met de app is ook de T6 zeer eenvoudig in te stellen en te bedienen. Door de app te gebruiken kan de temperatuurregeling ook locatie-afhankelijk (via geofencing) plaatsvinden. Lees hier meer over thermostaten en slimme comfortoplossingen voor zowel cv-ketels, stadsverwarming als warmtepompen.
Comfort in de praktijk
Nico Ulens, samen met zijn vrouw eigenaar en beheerder van zes vakantiewoningen in het centrum van Brugge, moderniseerde deze woningen en voorzag ze van diverse gemakken waaronder een geautomatiseerde verwarmingsinstallatie. Daarbij kozen ze voor de oplossing van Resideo. “Onze belangrijkste wens was dat de in totaal 70 radiatoren in deze woningen niet onnodig zouden blijven branden wanneer de bezoekers geruime tijd afwezig zijn of als ze aan het eind van hun verblijf het appartement verlaten.”
“Onze belangrijkste wens was dat de radiatoren niet onnodig zouden blijven branden”
“Voorheen hadden wij daar eigenlijk geen invloed op. Maar dit veranderde toen wij in 2021 besloten om evohome als slimme zoneregeling te gebruiken waardoor we elke ruimte individueel op temperatuur kunnen regelen. En omdat we evohome ook kunnen gebruiken in combinatie met de smart home bridge van Homey, een slimme aansturing van de woning, is dit nu nog eenvoudiger”, vertelt Ulens. “Met de Homey zijn we zelfs in staat om, in combinatie met bewegingsmelders, de radiatoren aan te sturen op basis van de daadwerkelijke aanwezigheid van mensen in de appartementen.”
Slim waterzijdig inregelen
Ook met een goed ingeregelde cv-installatie valt veel te winnen. Waterzijdig inregelen verhoogt niet alleen het comfort in huis, maar levert vaak ook een flinke besparing op. Met de Kombi-TRV van Resideo, een drukonafhankelijk thermostatische radiatorafsluiting, wordt de flow automatische constant gehouden, waarmee zowel comfort als de kostenbesparing een impuls krijgen. In de Rotterdamse wijk Reyeroord bewees de Kombi-TRV zijn toegevoegde waarde. Erik Bek, mede-eigenaar van IDEA Nederland, een advies- en ingenieursbureau met expertise op het gebied van verduurzaming, legt uit: “Wij kiezen ervoor om het hele verwarmingssysteem uit te leggen op een temperatuurtraject van 70 graden Celsius aanvoer en 40 graden Celsius retour. Maar dat kan alleen met goede, dynamische radiatorventielen. Samen met Woonbron hebben we voor de Honeywell Home Kombi-TRV van Resideo gekozen. Op elke radiator zet Feenstra deze radiatorventielen en zorgt vervolgens dat alle radiatoren met de juiste volumestroom worden ingesteld.”
Bewoners goed voorlichten
Volgens Bek is het mooie van deze radiatorventielen dat zij automatisch de flow constant houden. “Zonder inregeling gebeurt het al snel dat de druk vooraan, dicht bij het afleverpunt, het grootst is. De radiatoren die achteraan zitten kunnen daar last van ondervinden. Maar met de Kombi-TRV vermijden we deze problemen. Het is alleen erg belangrijk dat we bewoners goed voorlichten. In de huidige situatie is men gewend dat de radiator ‘loeiheet’ wordt. Straks zal diezelfde radiator bovenin aangenaam warm zijn en onder in een stuk koeler. Dat is goed, want dan werkt het systeem met een zeer hoog rendement. Wel is de opwarmtijd van een ruimte daardoor wat langer, dus daar moeten we de bewoners over inlichten. Daarentegen zullen de energiekosten van deze woningen met 50 tot 60% dalen en dat zal een bewoner terugzien in zijn of haar woonlasten. Dat is in dit project ook echt door Woonbron en de Woonbond gecheckt.”
[1] Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Resideo door OnePoll in juni 2022, onder huiseigenaren wonend in VK, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. In België en Nederland waren er samen 919 geënquêteerden.
De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen vakblad Installatie en fabrikanten. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Resideo.