fbpx
Bericht

Lek in stadsverwarming ruïneert woning

Lek in stadsverwarming ruïneert woning

Een lekkende radiator in de Haagse wijk Ypenburg heeft in de kerstvakantie voor een ravage gezorgd in een woning.

 

 

De woning in de Haagse nieuwbouwwijk is aangesloten op de stadsverwarming. Door het lek op de bovenverdieping heeft lange tijd erg heet water vrijuit door de woning kunnen stromen. De bewoners waren op dat moment op vakantie. De brandweer werd gealarmeerd omdat de melders vermoedde dat er brand was in de woning. Het bleek echter het stoom te zijn van het hete verwarmingswater. De brandweer kon pas naar binnen nadat de hoofdleiding van de verwarmings was dichtgedraaid. De schade aan de woning is aanzienlijk, omdat het lek op de bovenetage ontstond, en het hete water in afwezigheid van de bewoners lange tijd kon stromen.

 

Verontruste bewoners willen dat de energieleverancier de woningen gaat voorzien van watersloten. “Wij zijn zonder beveiliging via een open druksysteem aangesloten op een heetwaterkanon”, zo schrijven de bewoners in een brief.

 

4 reacties op “Lek in stadsverwarming ruïneert woning

  1. ing. E.van Olffen schreef:

    Eigenlijk is wat hier is gebeurd een totaal verkeerde bezuiniging op de installatiekosten….. Het is bij stadsverwarmingsinstallaties normaal dat er tussen de stadsverwarming en de particuliere aansluiting een warmtewisselaar wordt geplaatst en elke (secundaire) woninginstallatie wordt voorzien van een eigen circulatiepomp en expansievat, dat is per woning een investering van circa 1000 Euro extra…. Dan loopt bij een lekkage alleen het expansievaatje leeg en dan is de druk er af. Een bijkomend voordeel is, dat dan de radiatoren minder heet hoeven te worden tijdens de tussen-seizoenen. Ik ga er vanuit dat de nu ontstane schade zeker in de 10 duizenden Euro’s loopt…… Bovendien wordt het nu ontstane waterverlies gecompenseerd met het toevoeren van zuurstofrijk water, dat weer schadelijk is voor alle aangesloten radiatoren in het totale systeem…. Zoals gebruikelijk is er hier weer eens op ondeskundige wijze bespaard (beknibbeld!!) op de prijs van een woning….. De verzekering dekt de schade wel weer…… Ik zit 55 jaar in het “vak” en heb zo mijn ervaringen….

  2. Ing. Ivo van Elk schreef:

    Mijnheer Van Olffen,
    Het zou voor uw commentaar goed zijn als u wist hoe de installaties op Ypenburg (standaard) zijn uitgevoerd! Met een warmtewisselaar!!!! Die warmtewisselaar is dan ook niet het probleem. Als er cv-warmte via de thermostaat gevraagd wordt dan staat in de Stadsverwarmingswoning (SV) de volle waterdruk uit het 70 graden systeem van Eneco op de huis-cv-installatie van de SV. Deze vrije uitloop met de volle waterdruk veroorzaakt bij (ongeziene) lekkage brandwonden en een enorme stoom- en waterschade. In de gaswoning kan dit niet. En zeker niet in die mate, want dan loopt de druk uit het gesloten systeem weg en stopt de CV ketel automatisch!! Op basis van NMDA dient de stadsverwarmingsleverancier daarom naar onze mening een waterslot te monteren. Dat er zuurstofrijk water in het systeem wordt toegevoegd wordt ontkend door Eneco. Zij doen er wel wat aan om zuurstofarm water te leveren maar het totale lekkageverlies in de km-lange pijpleidingen onder de wegen (straatverwarming) zal toch heel veel meer corrosie veroorzaken dan in een eigen gesloten systeem. Het ligt in ieder geval geheel buiten de invloedssfeer van de verplicht aangesloten stadsverwarmingsbewoners. Zij betalen nu € 900,- per jaar meer dan voor gas. Vertelt u hen svp niet dat zij beknibbelen!!! Zij worden jaar in jaar uit gekneveld en gedupeerd door de leverancier in ons geval Eneco! De verzekeringsbranche kan zich met het bovenstaande gegevens wenden tot de energieleveranciers!
    Zo ziet u maar weer: Ook wij hebben onze ervaringen….

  3. Pim schreef:

    Heren Olffen en Elk,
    Jullie praten elk over een ander soort installatie. Olffen heeft gelijk als hij praat over een eigen gevulde installatie met een scheidings warmtewisselaar. Het verschil is het systeem.
    Ervaring geld niet in jaren, maar met systemen.
    Ik ken de bouwwijze daar niet, ik heb ook geen ing en werk nog steeds met plezier 58 jaar in de verwarming.
    Vr. gr.

  4. E. Versteegt schreef:

    Ik kom hier toevallig via een Google zoekopdracht. Dus wellicht wat late reactie. Helaas is Ypenburg niet de enige stadsverwarmingswijk waar iedereen op een potentieel “heetwaterkanon” zit aangesloten. In heel Almere is dat ook zo! Overigens @Ivo van Elk: Het is denk ik niet nodig om E. van Olffen zo aan te vallen op zijn reactie. Ik denk dat hij niet de bewoners beschuldigt van beknibbelen, maar de warmteleverancier. En de situatie die hij beschrijft is hoet het zou móeten zijn. En daar heeft hij gewoon gelijk in. Als Almeerse stadswarmteklant zou ik het ook veel fijner vinden als de afleverset zo zou zijn gebouwd dat de 70 graden van het warmtenet via een warmtewisselaar op een eigen gesloten huiscircuit gezet zou worden. Of op z’n minst een waterslot dat dicht slaat bij een (plotseling) extreem hoge doorstroming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.