fbpx
Artikel

zPOD: complete mantelzorgwoning

Vanwege de vergrijzing van Nederland bedenken steeds meer ondernemers slimme manieren om deze trend te verzilveren. Marcel van der Oord van Vanderoord Projects BV bedacht de zPOD, een modulaire mantelzorgwoning vanaf 30 m2. Marcel van der Oord: “De zorg heeft echt mijn hart. Ik ben als bouwkundige in de zorg beland en kom zodoende veel in verpleeghuizen. Daar zag ik veel ellende; deze mantelzorgwoning is daar een oplossing voor.”

Zonder fundering

De zPOD is zonder fundering te plaatsen en heeft standaard aangepast sanitair met opties als bijvoorbeeld een brancarddouche of tillift. Het gebouw kan verder worden uitgerust met WTW-ventilatie, zonnepanelen of vuilwateropvang.

Sexy

De zPOD werd twee jaar geleden geïntroduceerd maar begint nu, door de recentelijk versoepelde regels voor het plaatsen van een mantelzorgwoning en de veranderende zorg, echt te lopen. “Alles begint op zijn plek te vallen. We krijgen vooral aanvragen van particulieren, maar ook woningcorporaties beginnen interesse te tonen.” Van der Oord wil niet alleen een praktische maar ook een ‘sexy’ woning bieden. “De zPOD is echt meer dan een woonkeet, het is een opwaardering van een bestaande woning en een prettige plek om te wonen.”

Maatschappelijk probleem

Duidelijke verwachtingen van de toekomst heeft Van der Oord niet: “Dit is maar een van de mogelijke oplossingen en de markt staat nog in de kinderschoenen. Onze oplossing is bovendien geen oplossing voor in steden, vanwege de ruimte die je ervoor nodig hebt. De veranderende zorgbehoefte is een maatschappelijk probleem, waar ook een taak ligt voor woningcorporaties en gemeenten.”

Lees hier het artikel ‘Vergrijzing wacht op verzilvering’.