fbpx
Artikel

Veilig schilderen op hoogte

Schilders moeten vaak op hoogte werken. Veilig werken gaat wat dat betreft boven alles. Valgevaar of een inefficiënte werkhouding worden voorkomen met een rolsteiger die aan alle eisen voldoet. Een rolsteiger van steigervoorweinig.nl is een voorbeeld daarvan.

Helaas komen ongevallen van schilders voor doordat ze van hoogte naar beneden vallen. Het schilderen van hoge wanden en plafonds vergt een goede veiligheidsvoorziening. Dankzij een stabiele rolsteiger kan de schilder er goed bijkomen en heeft hij voldoende bewegingsruimte om zijn werk goed uit te voeren. Bovenal staat hij stabiel op een solide werkplatform die aan alle zijden is uitgerust met een veiligheidsframe dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Snel op te bouwen

Een ander voordeel van aluminium rolsteigers is dat ze een licht gewicht hebben en en snel te (de)monteren zijn.  Het opbouwen van een steiger van 12 meter hoogte kost gemiddeld 20 minuten. Let wel dat je beschikt over een certificaat steigerbouwer A of B om een steiger veilig op te bouwen. Dat is sinds kort verplicht.

Er zijn diverse modulaire steigervarianten verkrijgbaar om een steiger in verschillende hoogtes samen te stellen. Ook is er keuze in extra veiligheidsopties.

In sommige gevallen is een steiger opbouwen niet mogelijk vanwege een gebrek aan ruimte. Het alternatief -de ladder- moet wel uitgerust zijn met allerlei (veiligheids-) voorzieningen om het schilderen zo comfortabel en veilig mogelijk te laten verlopen. Zorg er dan wel voor dat de ladder tenminste aan de bovenkant is geborgd en aan de onderkant is verbreed en op een stabiele ondergrond staat. Een schilder mag maximaal een uur per dag op een ladder werken en maximaal 2 uur op een trap.