Benchmark 2022: winst branche groeit met 8 procent

‘Het gaat maar door’. Dat is de toepasselijke titel van de Benchmark 2022 van RHM Accountancy & Advies. Want voor de tiende keer op rij stijgt de gemiddelde winst in de installatiemarkt: met 8 procent in 2022. Verder constateert accountant Stefan van Maasakkers van dit advieskantoor dat de kostprijs behoorlijk oploopt. “Maar we durven de kosten – bijvoorbeeld van materiaal – goed door te berekenen.”

Wat als eerste opvalt bij de Benchmark 2022 is dat de kostprijs in de installatiemarkt minder hard is gestegen dan in het jaar daarvoor. We gaan van 69,60 naar 71,90 euro per uur, exclusief BTW. Er komt dus geen 3 euro bij, zoals in 2021, maar slechts 2,30 euro. Deels komt dat doordat de nieuwe cao in 2022 pas laat tot stand is gekomen. Daardoor zijn de loonkosten minder hard gestegen dan verwacht. Consequentie is wel dat de cao-verhogingen dit jaar wat harder op de kosten zullen drukken.

Toch denkt Stefan van Maasakkers dat voor werkgevers de huidige cao perfect op tijd is afgesloten. “De percentages die je nu ziet van wat er wordt afgesloten in andere branches liggen beduidend hoger. Mede onder druk van inflatie. Wat dat betreft is de cao in de installatiemarkt mooi op tijd geweest. Zoomen we wat verder in op de kosten, dan zien we dat de overige bedrijfskosten behoorlijk zijn gestegen. Het afgelopen jaar is er in de installatiemarkt flink geïnvesteerd in software en automatisering. Maar ook in gereedschappen, vervoer en huisvesting. Er is behoorlijk wat gebouwd en verbouwd. De markt is ‘bij’ met investeren, om het maar eens zo te zeggen. En daar waren de middelen ook voor.”

Interessant artikel? Verder lezen kan door in te loggen met je abonneenummer. Bekijk hier onze abonnementsvormen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding