Gasketelwet zet ketelfabrikanten in spagaat

gasketelwet

Welke rol is er voor ketelfabrikanten weggelegd bij de Gasketelwet? Strikt genomen hebben ze geen handhavende taak. Aan de andere kant kun je je als fabrikant afvragen of het van verantwoordelijk gedrag getuigt als je ongecertificeerde installateurs aan consumenten koppelt. Fabrikanten zijn zich bewust van dit dilemma. Ze zitten echter niet allemaal op dezelfde lijn, blijkt uit een rondgang.

Het is een lang gekoesterde wens van Techniek Nederland: leg de vrije verkoop van cv-ketels aan banden. “Uitsluitend gecertificeerde bedrijven zouden in de gelegenheid moeten zijn om cv-ketels aan te schaffen. Dat voorkomt dat niet gecertificeerde bedrijven of personen alsnog cv-ketels installeren. Hierdoor blijft namelijk de kans op koolmonoxideongevallen bestaan”, zo zei Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra in 2020. Maar de minister wilde hier niet aan. Zij vond het een te drastische stap om het probleem van de koolmonoxideproblematiek aan te pakken. Een particulier moet de mogelijkheid houden om zelf de ketel te kopen en er dan een gecertificeerde installateur bij zoeken om hem te installeren, vond toenmalig minister Kajsa Ollongren.

Er ligt hier dus geen wettelijke taak voor ketelfabrikanten. Verkoop aan particulieren blijft mogelijk, verkoop aan niet-gecertificeerde bedrijven ook. De vraag is wel of hiermee de kous voor fabrikanten af is. Hebben ze niet een morele verantwoordelijkheid om de uitvoering van de Gasketelwet vooruit te helpen? Particulieren die via de website van een fabrikant op zoek gaan naar een installateur krijgen een lijstje installateurs in de buurt voorgeschoteld, die het betreffende merk kunnen installeren. De meeste van deze installateurs zijn op dit moment echter nog niet gecertificeerd. Zij kopen op hun beurt de ketel bij de groothandel.

Log in met je abonneenummer om verder te lezen. Nog geen abonnee? Bekijk onze (digitale) abonnementsvormen.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding