fbpx
Artikel

Nieuwe spelers op de markt, snel veranderende klantbehoeftes en technologische innovaties vragen om continu vernieuwen van uw businessmodel. Toekomstmuziek – denk bijvoorbeeld aan een CV-ketel printen in 3D – heeft invloed op de bedrijfsvoering van elk installatiebedrijf. Business Models Inc. helpt organisaties bij de noodzakelijke vernieuwing.  

Snelheid

Nog niet zo lang geleden ging een beetje businessmodel zomaar 30 jaar mee, maar in 2014 gelden nieuwe wetten. “De snelheid waarmee het bedrijfsleven verandert, is exponentieel”, aldus Maaike Doyer, business-director van het in Amsterdam gevestigde Business Models Inc. Ook de businessmodellen van aannemers en installatiebedrijven moeten regelmatig herzien worden. Deze bedrijven zullen volgens Doyer heel goed gebruik moeten maken van de kennis die al in hun organisatie aanwezig is en heel goed moeten nadenken over hun toegevoegde waarde: “Ons belangrijkste advies aan hen is misschien wel dat ze diensten moeten gaan verkopen in plaats van producten.”

 

Ongelofelijk simpel 

“Er bestaan heel veel verschillende bedrijfsmodellen maar de kracht van ons model, het Business Model Canvas, is dat het zo ongelofelijk simpel is”, aldus Maaike Doyer. Grondlegger van Business Model Inc. is Patrick van der Pijl. Het model zelf bestaat uit negen bouwstenen (zie kader). Doyer: “Elke bouwsteen moet ingevuld worden. Als één bouwsteen verandert, verschuift alles en verandert het hele model.”

 

3D-printing

Volgens Patrick van der Pijl zijn er vijf belangrijke consumententrends, waarvan er twee direct invloed hebben op de installatiebranche. Allereerst de technieken voor 3D-printing. Die worden steeds geavanceerder en de ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel. Iedere klant wordt een designer en de echte slimmeriken zetten vroeg of laat hun tanden in de CV-ketel. Ze gaan hun eigen ketel printen.

 

Shared economy

Een tweede belangrijke consumententrend is de shared economy. Bezit is niet meer heilig, de deeleconomie wordt steeds meer gemeengoed. Delen is het nieuwe hebben. Van der Pijl schrijft op zijn blog: “We luisteren muziek via ons abonnement op Spotify, kijken films via Netflix, delen onze auto via Snappcar en onze woning via Airbnb. Deze businessmodellen gaan ook doorzetten in andere sectoren. Steeds meer klanten willen een product wél gebruiken maar niet bezitten.”

 

Te productgedreven

Dit soort inzichten komt ter sprake in de workshops van Business Models Inc. Wat Doyer en Veerman daar vaak zien, is dat vooral technische bedrijven erg productgericht zijn. “Tijdens de workshops wordt het veldje ‘product’ altijd helemaal volgeplakt met gele briefjes. De rest blijft blanco. Daar is weinig over nagedacht. Dat is ook mijn eigen ervaring met technische bedrijven. Die zijn nogal productgedreven: dit is wat ik heb! Dit is wat ik doe! En nu maar hopen dat het past bij wat de klant wil.”

 

Samenwerking

Ook ‘externe cross-selling’, samenwerken met partners, is iets waar veel kleine bedrijven volgens Doyer beter gebruik van kunnen maken: “Klanten willen ontzorgd worden. Installateurs kunnen dat gemakkelijk doen met een cirkel van partners om hen heen: metselaars, stukadoors, glaszetters en timmerlieden. Als ze zelf niet kunnen voldoen aan de vraag van de klant, kunnen ze in elk geval iemand sturen die dat wel kan.”

 

De negen bouwstenen van het Business Model Canvas:

1.   Kernactiviteiten

2.   Key partners

3.   Key resources

4.   Kostenstructuur

5.   Klantrelaties

6.   Klantsegmenten

7.   Waardepropositie

8.   Verkoopkanalen

9.   Inkomstenstromen

 

 Tekst: Ton Verheijen, foto: Business Models Inc.