fbpx
Artikel

Het Centraal Planbureau (CPB) vindt dat de zelfstandigenaftrek niet voor alle ondernemers beschikbaar moet zijn. Dit meldt het CPB na een analyse van de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.  

Volgens het CPB zou het eerlijker zijn als de zelfstandigenaftrek alleen geldt voor bijvoorbeeld ondernemende langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten, werkzoekende ouderen en laagproductieven. Voor deze groepen is het ondernemerschap vaak de enige manier om aan de slag te komen. Op het moment dat de zelfstandigenaftrek voor andere ondernemers vervalt, wordt de keuze voor het ondernemerschap niet meer bepaald door fiscale voordelen maar door talent en ondernemingszin.

 

Over de mkb-winstvrijstelling is het CPB wel goed te spreken. Deze belastingvrijstelling werkt als een verlaging van het marginale belastingtarief voor zelfstandigen. Een belangrijk effect van deze faciliteit is dat de keuze van rechtsvorm van ondernemingen wordt gedreven door economische motieven in plaats van door belastingontwijking. Bovendien worden zelfstandigen aangemoedigd om meer (fiscale) winst te maken.

 

Bekijk hier de volledige analyse door het CPB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.