fbpx
Artikel

Je mag wel zeggen dat het een hectische tijd is wanneer je als installateur werkt. Of dat nu buiten met zonnepanelen op een dak is of in de nieuwbouw binnen. Er zijn op dit ogenblik nogal wat handjes tekort. Als werkgever ben je zuinig op je vaklieden. Daar past niet alleen een goede beloning en een goede werksfeer bij. Ook is het belangrijk dat alle werkzaamheden op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden.

Personeelstekort

Binnen de installatiebranche is in veel provincies van Nederland een behoorlijk personeelstekort. Wil je er als bedrijf uitspringen dan moet je goed je best doen om toch aan het nodige personeel te komen. Zo laat het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) weten dat het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten volgens een derde van de ondernemers (36 procent) als belangrijkste gevolg heeft dat de werkdruk onder het personeel is toegenomen.

Veiligheid

Door die werkdruk kan het zijn dat de veiligheidsmaatregelen minder streng in acht worden genomen. Omdat installateurs lang niet altijd met hun voeten op de grond staan, maar ook vaak op hoogte of op daken werken, heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Begin je bijvoorbeeld als leerling-installateur dan zul je meestal ook een veiligheidscertificaat gaan halen. Zo’n VCA-certificaat geeft de opdrachtgever een stukje garantie dat het bij hem uitgevoerde werk op een veilige manier gebeurt.

Materiaal

Zet je als werkgever je personeel in bij een project, dan wil je naast goed gereedschap ook veilig materiaal hebben. Zo zul je als werkgever bij elke werkhoogte en kwaliteitseisen geschikte ladders beschikbaar moeten hebben. Daarbij wordt gekeken naar stabiliteit, veiligheid, dikte van het aluminium en het gewicht. Natuurlijk zijn er nog meer hulpmiddelen waarmee je als installateur of werkgever het werk kunt van je personeel kunt veraangenamen. Hulpmiddelen die er naast veiligheid ook voor kunnen zorgen dat het werktempo beter is dan wanneer je slechte of versleten hulpmiddelen ter beschikking stelt.

Steiger

Werk je als aannemer of installatiebedrijf aan grotere projecten dan kan de aanschaf van een steiger al dan niet rollend een goede optie zijn ter vervanging van een ladder. Het voordeel van een steiger is dat je personeel niets steeds de ladder hoeft te verplaatsen maar dat er in één keer een aantal meters afdekt wordt. Een ander voordeel van een goede stevige en veilige steiger is dat er materiaal en een gereedschapsbox op neergezet kan worden. Zo heeft je personeel altijd alles bij de hand waardoor alle beschikbare werktijd optimaal benut kan worden.

Valbeveiliging

Werk je met steigers van significante hoogte, dan is een veilig gebruik daarvan essentieel. Werk je op een steiger vanaf 2,5 meter dan is het in Nederland verplicht om een valbeveiliging aan te hebben. Dat is niet zonder reden, want werken op grote hoogtes wordt vaak onderschat.

Aantrekkelijk

Voldoe je als werkgever aan alle voorwaarden die in dit artikel genoemd worden, dan zal dat voor toekomstige werknemers een reden kunnen zijn om juist bij jouw bedrijf te gaan solliciteren. Juist hiermee kun je je als goed werkgever nog eens extra onderscheiden.