fbpx
Nieuws

Verduurzamen met zon en hybride

Een woning uit 1955 -stap voor stap- verduurzamen met als doel een woning, die duurzaam wordt verwarmd en gekoeld.

De achtergrond

Een woning uit 1955 wordt totaal gerenoveerd. Samen met deze renovatie is er gekozen voor een duurzame oplossing voor verwarmen en koelen. De volledige technische installatie ( E, W, G en CV ) is vervangen, nadat de woning is geïsoleerd en voorbereid voor de plaatsing van PV-panelen.
Gezien de beperkte beschikbare oppervlakte voor PV-panelen is er gekozen voor een hybride warmteoplossing om een balans te creëren tussen het gas- en elektriciteitsverbruik.

De samenwerking tussen zon, lucht en water

Het verwarmingssysteem bestaat uit een hybride warmtepomp – de ATAG Energion Warmtecombi monoblock 4kW en een ATAG CBSolarII zonneboiler, waarbij 3 collectoren van elk 1,6m2 oppervlakte de woning verwarmen en van warm water voorzien. De afgifte vindt plaats via een LaagTemperatuur systeem met Jaga Hybrid Convect radiatoren.

Het geluid van de warmtepomp

Over het algemeen geldt dat geluid door iedereen anders wordt ervaren. Wat door de één ervaren wordt als ‘veel’ wordt door de ander niet eens opgemerkt. De buitenunits van lucht/waterwarmtepompen produceren een zgn.‘tonaal’ geluid, dat mogelijkerwijs hinder kan veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen zijn er sinds 1 april 2021 extra eisen gesteld in het Bouwbesluit aan zowel de kwaliteit als plaatsing van de toestellen.

Geluid kenmerkt zich door trillingen van de lucht. Deze omgevingslucht brengt het geluid verder en transporteert het steeds verder. Hierbij wordt steeds meer lucht -een grotere luchtmassa- aangezet tot trillen waarbij steeds meer trillingsenergie verloren gaat met als gevolg dat het geluid dempt en steeds minder hoorbaar wordt. Dus hoe meer lucht aangezet wordt tot trillen hoe eerder het vermogen dempt en het geluid uitsterft.

Wat de nieuwe geluidseisen in het Bouwbesluit betekenen voor de buitenunit, is te lezen in het hier te downloaden whitepaper ‘Warmtepompen en geluid’.

Geluid in de praktijk

Bij de ontwikkeling van de Energion M warmtepomp is er extra aandacht besteed aan het zoveel mogelijk wegnemen van geluid. Hiervoor is een speciaal gevormd en geluid reducerend ventilatorblad ontwikkeld en een trillingsverlagende compressor. Het resultaat is een geluidsniveau van een zacht spelende radio (40 dB) tot een normaal gesprek (60 dB). Hierdoor valt het geluid dat de warmtepomp maakt eigenlijk bijna altijd wegvalt in de zogeheten omgevingsgeluiden.

Bij de renovatie van de woning in Nijmegen is gekozen om de buitenunit – vrijstaand – in de achtertuin te plaatsen. Hier is bewust voor gekozen, want een warmtepomp, geplaatst in een hoek met wanden of onder een dak, maakt meer geluid dan een warmtepomp tegen een wand met vrije ruimte eromheen óf vrijstaand zonder wanden erom heen.

Het werkingsgebied van de warmtepomp

De keuze voor de warmtepomp is in Nijmegen bewust gevallen op de Energion M hybride warmtepomp, dankzij het lange werkingsgebied in warmtepompmodus, waarbij ook nog het rendement op een acceptabel niveau blijft. Hij blijft namelijk doorwerken tot -7.2˚C. Pas bij deze temperatuur schakelt de CV-ketel in. De warmtepomp neemt het al snel weer over wanneer de temperatuur gestegen is tot -/-6˚C.
Dit blijkt uit de test van de Consumentenbond van een aantal hybride warmtepompen. De focus bij de Energion ligt vooral op het brede werkingsgebied, d.w.z. het gebied waarbij de CV-ketel niet bijschakelt.

Aandeel duurzaam verwarmen

Op jaarbasis zorgt de warmtepomp, afhankelijk van de type woning, voor 74-87% van het verwarmen van de woning. De rest wordt door de CV-ketel geleverd. Met het gemeten rendement levert dat flinke besparingen

Besparen op de energierekening

Onderstaande besparingen zijn berekend met de energieprijzen van juli 2021. Bij huidige (veel) hogere gasprijzen (en relatief minder gestegen stroomprijzen) zijn de besparingen ook (veel) hoger.

Op jaarbasis neemt de warmtepomp zo, afhankelijk van het type woning, 74-87 procent van het verwarmen voor haar rekening. De cv-ketel nog maar 13-26 procent. Met het gemeten rendement geeft dat forse besparingen op de energierekening.

Type huisBesparing* vanafBesparing* tot
Vrijstaand voor 1965€ 564€ 628
Vrijstaand na 1991€ 504€ 567
Twee onder een kap voor 1965€ 425€ 490
Twee onder een kap na 1991€ 321€ 383
Rijwoning voor 1945€ 353€ 416
Rijwoning tussen 1975 en 1991€ 352€ 414

Instellingen

De Energion Hybrid is in te stellen op maximale energiezuinigheid of maximaal comfort. De comfortstand zorgt ervoor dat de ketel sneller inschakelt wanneer de woning sneller warm moet zijn. De besparingen zijn dan wel wat lager. Het is ook mogelijk om de actuele prijzen van stroom en gas in te voeren. Met de ATAG One Zone thermostaat kan de installateur ook op afstand mee kijken en eventueel de warmtepomp regelen. Daarvoor is wel toestemming nodig van de consument.

De installatie

De bestaande installatie – elektra, gas, water en CV – is compleet vervangen. De warmteoplossing bestaat uit:
• ATAG i36ECZ (CW5) CV-ketel,
• ATAG Energion M Hybrid 4 kW warmtepomp
• ATAG CBSolarII zonneboiler
• 3 stuks 1.6m2 collectoren en
• JAGA Hybride Convect radiatoren in elke woonruimte