
Sportclubs kunnen veel besparen opĀ gasverbruik. Dat concludeert de Nuon naĀ onderzoek. Vanaf 2016 is het sowiesoĀ aantrekkelijker voor sportclubs om teĀ besparen op energie, want dan wordtĀ waarschijnlijk de āEcotaksā (teruggave vanĀ belasting over energiekosten) afgeschaft.Ā Een goed moment voor sportclubs om teĀ verduurzamen en voor installateurs omĀ hierop in te springen.
Sportaccommodaties hebben vaakĀ een relatief hoge energierekening.Ā Het gebouw wordt meestal beperktĀ gebruikt, maar kent wel hoge pieken inĀ het warmwaterverbruik door hetĀ douchen. En daar staat bijna nooit eenĀ goed gespekte rekening tegenover.Ā Nuon analyseerde dat een sportclubĀ gemiddeld 15% tot 20% van de begrotingĀ kwijt is aan energiekosten. Dit gaatĀ om zoān 15.000,- euro per club per jaar.Ā Dat bedrag zit met name in de verwarmingĀ en warm water. Volgens het energiebedrijfĀ kunnen sportclubs alleen alĀ door kleine maatregelen zoals het goedĀ afstellen van de CV-installatie, het isolerenĀ van leidingen en het installerenĀ van meetapparatuur voor bewustwordingĀ zoān 10 tot 15 miljoen euro besparen.Ā Verdere besparingen kunnen wordenĀ gerealiseerd door aanschaf vanĀ bijvoorbeeld pelletketels, zonneboilersystemenĀ of gasboilers. Hier liggenĀ kansen voor de installatiesector.
Subsidies

Er zijn ongeveer 25 000 sportverenigingenĀ in Nederland. 70% daarvan heeftĀ een eigen gebouw, al dan niet gedeeldĀ met andere verenigingen. Een sportclubĀ kan voor het verduurzamen van hetĀ gebouw vaak aanspraak maken op subsidiesĀ van gemeenten, provincies enĀ diverse fondsen. Daarnaast wordt erĀ momenteel gewerkt aan de regelingĀ Energiebesparing Sportverenigingen,Ā die per 1 januari 2016 in moet gaan.Ā Deze subsidie komt in de plaats van deĀ Ecotaks en moet ervoor zorgen dat nietĀ de clubs die het meest verbruiken hetĀ meeste geld terugkrijgen, maar deĀ clubs die het duurzaamste bezig zijn.Ā Verder zijn er enkele regelingen zoalsĀ de Milieu-investeringsaftrek (MIA) enĀ de Willekeurige afschrijving milieuinvesteringenĀ (Vamil). Deze zijn echterĀ alleen aan te vragen door clubs dieĀ inkomsten- of vennootschapsbelastingĀ betalen.
Lokale initiatieven
Diverse gemeenten zijn inmiddelsĀ gestart met initiatieven om sportclubsĀ duurzamer te maken. Zo adviseert deĀ gemeente AmsterdamĀ buitensportverenigingenĀ gratis over energiebesparingĀ en andere duurzaamheidsmaatregelen. Al 176 clubs hebben zichĀ inmiddels aangemeld voor een advies.Ā Rotterdam is gestart met āScoren metĀ Energieā,Ā waaraan nu acht clubs meedoen. HetĀ programma focust op de prestaties enĀ het gebruik van de installaties en hetĀ clubgebouw. Een adviseur helpt de verenigingĀ de meest effectieve energiemaatregelenĀ te treffen, zonder dat perĀ definitie daarvoor investeringen nodigĀ zijn. De vereniging bekostigt de getroffenĀ maatregelen en het bijbehorendeĀ advies uit het rendement van de jaarlijkseĀ besparing.

In Overijssel loopt het project āgroeneĀ euroās scorenā. Ook hier wordt clubs een energiescanĀ aangeboden, gevolgd door eenĀ concreet advies. Met het energieadviesĀ kunnen clubs gebruikmaken van financiĆ«leĀ regelingen van de provincie, waaronderĀ de āGeld-terug-actieā en deĀ Energielening Ondernemingen.Ā Een handige algemene site voor sportclubsĀ is www.duurzaamverenigen.nl.Ā Hier staan tips en voorbeelden. ClubsĀ die zich aanmelden op de site, krijgenĀ bovendien extra informatie en tips. HetĀ platform hoopt dat ook installatiebedrijvenĀ partner van Duurzaam VerenigenĀ willen worden. Dat kan via info@duurzaamverenigen.nl.
Tekst: Margriet Brus, foto’s: Vredenburg installatietechniek, duurzaamverenigen.nl
Het volledige artikel is verschenen in Installatie en Sanitair 4-2015. Klik hier voor een voordelig (proef)abonnement.