fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Willem Jan Roest

In 2009 nam Willem Jan Roest samen met zijn zus installatiebedrijf Van Alphen & Roest in Hooge Zwaluwe over van zijn vader. Broer en zus zijn de vierde generatie in het bedrijf, dat 126 jaar bestaat. In 2013 betrok van Alphen & Roest een nieuw CO2-neutraal pand en onlangs won het de MVO-prijs Drimmelen 2015.

Mooiste van het werk

De klantwaardering. Een klant de juiste instrumenten leveren voor een probleem of vraag, dat is echt het mooiste.

Minder leuk

Minder leuke kanten zijn er niet. Hoe wel je af en toe natuurlijk wel eens een conflict of discussie hebt. Nu ik erover nadenk, is er toch wel iets dat minder prettig is: de prijsgedrevenheid. Dat gaat altijd ten koste van kwaliteit of service. Je wilt daarop geen concessies doen, maar soms moet je toch. Echter, als je te veel concessies doet, komen de gevolgen daarvan als een boemerang bij je terug.

Mooi project

In 2013 zijn we vanuit het centrum verhuisd naar een nieuw pand aan de rand van het dorp. Die verhuizing had te maken met onze nieuwe richting: duurzame energieconcepten. Ons oude pand was daarvan niet echt een goed voorbeeld. Nu zitten we in een CO2-neutraal pand en wekken we onze eigen elektriciteit op. We hebben veel energiezuinige installaties in ons eigen pand in gebruik. Zo kunnen onze relaties deze installaties bekijken.

MVO

We hebben de MVO-prijs gewonnen omdat we investeren in ons personeel en in het milieu. Door ons nieuwe pand als visitekaartje te gebruiken, creëren we bovendien meer omzet. Ik ben absoluut trots op het winnen van deze prijs, maar het mooiste vond ik nog wel de tweede fase van de wedstrijd, waarin het publiek kon stemmen. Dat zo veel relaties het je gunnen door te gaan naar de finale, dat was de grootste overwinning.

Crisis

De crisis is wel een uitdaging, want je bent genoodzaakt opeens veel kritischer te kijken naar je eigen bedrijfsprocessen en je marktbewerking. Eerlijk is eerlijk, als de noodzaak er niet is, doe je dat niet. Die kritische blik is goed. Onze oriëntatie op energieneutrale technieken staat los van de crisis, dat was echt een wens van onszelf. Voor deel van de crisis is wel dat het gemakkelijker wordt om deze nieuwe technieken onder de aandacht te brengen. De crisis versnelt dit echt.

Kansen

Energiereductie en energieneutraal. En verder het langer zelfstandig wonen. Daar leiden we momenteel onze medewerkers voor op. De vragen over de levensloopbestendigheid beginnen te komen, maar zijn meestal nog oriënterend. We hebben in het verleden kleine aanpassingen gedaan, nu komt er meer vraag naar complete oplossingen.

Bedreigingen

De pure prijsvechters. Daar kunnen en willen wij niet in mee. Je wilt toch de prijs-kwaliteitverhouding in balans houden en geen prutswerk leveren. Gelukkig zie je wel dat zowel de overheid als de consument weer steeds meer belang gaat hechten aan keurmerken en erkenningen. Dat is een kans voor ons.

Investeren in

Wij investeren in het opleiden van personeel, maar ook in techniek. Zo zijn we onlangs dealer geworden van de ‘smartflower’ en hebben we er ook een voor de deur staan. We investeren eveneens weer in promotie en reclame. Het budget hiervoor hadden we verlaagd, maar daar zijn we weer van teruggekomen. Niet investeren is de doodsteek voor je bedrijf, hoe verleidelijk het soms ook is.

Toekomst

Op de korte termijn blijft het moeilijk, maar de lange termijn zie ik positief. We zijn weer op de goede weg. Dat resulteert nog niet direct in meer opdrachten maar dat komt. We kunnen straks weer een normale boterham verdienen en vakkennis gaat weer worden gewaardeerd.

Privé

Getrouwd, drie dochters van 6, 4 en 1,5 jaar.

Bedrijf: Installatiebedrijf Van Alphen & Roest in Hooge Zwaluwe. Ik (36 jaar) ben eigenaar en run het bedrijf samen met mijn zus. We hebben elf man personeel in dienst. 
Opleiding: MTS en HTS Installatietechniek.
Ervaring: Na mijn opleiding heb ik bij een grote landelijke installateur gewerkt. Door ziekte van de bedrijfsleider ben ik in 2002 onverwacht snel de zaak in gegaan. Dat was een heftig begin, met eerst veel stress. Nu is het bedrijf als een passende jas.