fbpx
Artikel

Het bad eruit?

Douchen in een traditioneel bad lijkt passé. Speciale douchebadcombinaties winnen terrein, net als slimme renovatieconcepten die een bad vervangen voor een ruime (inloop)douche.

Het grote nadeel van douchen in bad is de instap. En de veiligheid, zoals het uitglijden. Artweger had jaren geleden de primeur met het op de markt brengen van de eerste Twinline: een bad met douchedeur. Inmiddels hebben meerdere fabrikanten, waaronder Novellini en Teuco, hun eigen variant op deze productcombinatie. Repabad heeft met de Easy In zelfs een bad met elektrisch bedienbare schuifdeur. Vorig jaar constateerde TNS Nipo dat voor het eerst sinds 1995 het aantal baden in Nederlandse huishoudens afnam. De (ruime) inloopdouche wordt vooral populairder in (senioren)woningen en appartementen.

Op de plek van het bad kan een geprefabriceerde douchecabine staan.
Op de plek van het bad kan een geprefabriceerde douchecabine staan.

Renovatieconcepten

Deze trend brengt dit jaar ook een grote toename aan renovatieconcepten die het principe ‘bad eruit, douche erin’ hanteren, bij voorkeur binnen een dag te realiseren met keus uit een aantal gestandaardiseerde opties. Hierbij wordt de ruimte van het bad, met een kleine aanpassing aan leidingwerk en afvoer, aangewend voor een douchevloer-wandcombinatie met een minieme opstap. De claim van een dag is bij iedere leverancier doorspekt van voorwaarden, en vooral een marketingtool. De concepten kosten de consument tussen de 3000 en 5000 euro inclusief montage, afhankelijk van het afwerkingsniveau.

Ontzorging

De afgelopen tijd worden consumenten volop bestookt met advertenties waarin vooral de ontzorging als belangrijkste aspect naar voren wordt geschoven. Molenaar Welzijn, een bedrijf dat zich toelegt op welzijnsproducten als trapliften, bedden en scootmobielen, biedt geprefabriceerde oplossingen aan. Hiervoor heeft de consument een kunststoffen douchecabine op de plek van het bad, voorzien van beugel en zitje. Ook Kinedo, onderdeel van SFA Benelux en een zusje van de Sanibroyeur, stort zich vol op deze renovatie met het eigen renovatieconcept Kinemagic, en was bijvoorbeeld als enige aanbieder te zien op de afgelopen 50plus-beurs in Utrecht.

InstalCenter kiest voor een luxer ogende variant van het all inclusive-concept.
InstalCenter kiest voor een luxer ogende variant van het all inclusive-concept.

InstalCenter

Ook InstalCenter, de franchiseketen van IGM Holding (ook Baderie), mengt zich op deze conceptenmarkt, met een met systeemwanden afgewerkte douchecabine met Villeroy & Boch Metal Rim-vloer van acryl, Hansgrohe Croma 100-douchesysteem en Sealskin-douchedeuren. De kosten hiervan − binnen de voorwaarden − bedragen: 3795 euro. Onderscheidend ten opzichte van de concurrentie is dat de wandsystemen in verschillende kleuren en structuren kunnen worden uitgevoerd. Ook kan InstalCenter PVC-vloeren leveren, zodat al het bestaande tegelwerk kan blijven zitten. Johanneke Delsink van IGM Holding meldt dat het concept mogelijk ook bij Baderie wordt geïntroduceerd. Deze keten heeft al langer goede ervaringen met zogeheten all-inclusive concepten.

Tekst: Eddy Buiting, foto’s: fabrikanten