fbpx
Artikel

Hoe luid zijn lucht-waterwarmtepompen?

geluid warmtepomp

In Nederland promoot onze regering actief lucht-waterwarmtepompen als vervanging voor verouderde en inefficiënte ketelsystemen in woningen. Lucht-waterwarmtepompen zijn een groener alternatief voor airconditioners en boilers. Er zit echter een addertje onder het gras, want ze hebben de reputatie luidruchtig te zijn. Daarover lees je hieronder meer. 

Hoe een lucht-waterwarmtepomp eruitziet en werkt hoeven we niet uit te leggen. Laten we eens snel naar de wetenschap kijken:

  • Warmte uit de lucht wordt door de unit geabsorbeerd in een vloeibaar koelmiddel
  • Deze vloeistof wordt daarbij omgezet in gas
  • Met behulp van elektriciteit comprimeert de pomp het gas en verwarmt het
  • De warmte wordt overgedragen naar het verwarmingssysteem van een woning
  • Terwijl de warmte wordt overgedragen, condenseert het gas weer tot een vloeistof en begint de cyclus opnieuw

Omdat een lucht-waterwarmtepomp op natuurlijke wijze warmte uit de buitenlucht haalt, is deze milieuvriendelijker dan onze huidige traditionele verwarmingssystemen. In sommige gevallen zijn ze zelfs 300% efficiĆ«nter en produceren ze drie eenheden nuttige warmte voor elke gebruikte eenheid elektriciteit. 

Hoeveel geluid maken lucht-waterwarmtepompen?

Over het algemeen produceert een lucht-waterwarmtepomp een geluidsniveau van 40-60 decibel op een afstand van ƩƩn meter. Dit is echter afhankelijk van het systeem. De reden waarom ze relatief luidruchtig zijn, is dat de vier hoofdelementen – de compressor, AC-condensor, expansieklep en verdamper – allemaal hoorbaar zijn tijdens gebruik. Vooral de compressor en de ventilator kunnen geluidsproblemen veroorzaken.

Het zijn niet alleen de werkende componenten die problemen kunnen opleveren. Het zijn ook de trillingen die ze produceren. De lucht kan geluid produceren wanneer hij door de warmtewisselaar stroomt, met een variabele intensiteit afhankelijk van de druk. Dit zorgt ervoor dat er zoemende geluiden worden uitgezonden en het is dit constante gezoem dat het meest verontrustend blijkt te zijn voor huiseigenaren en buren. 

Hoe kun je geluid verminderen?

Om het geluid van de luchtwarmtepomp te verminderen, moet je als installateur eerst nadenken over de beste locatie voor de unit. Installeer ze niet onder slaapkamerramen – of welk raam dan ook – of op andere plaatsen in het huis waar je klant wil uitrusten. Je moet ze ook zo ver mogelijk van de grenzen van de buren plaatsen.

Omdat een luchtbronpomp warmte uit de lucht haalt, kan het handig zijn om deze op een zonnige plek te plaatsen, zodat de pomp minder hard hoeft te werken. Dat gezegd hebbende, ze kunnen zelfs warmte uit de lucht absorberen bij temperaturen onder het vriespunt, dus het werkt zelfs als je alleen een schaduwrijke ruimte hebt.  

Je kunt als installateur ook je klant aanraden om een ​​akoestische omkasting te gebruiken. Akoestische panelen van 300 cm en dergelijke omkastingen zijn speciaal gebouwd om mechanische apparatuur buitenshuis te omringen. Ze voldoen aan de luchtstroomvereisten, maar dempen ook het geluid om te voldoen aan de geluidsplanningsbeperkingen en geluidsniveau-eisen. 

Een lucht-waterwarmtepomp kan dus veel lawaai maken, maar het geluid kan wel verminderd worden. Hier kun je als installateur goed aan bij dragen.