fbpx
Nieuws

Omgekeerde dakkapel met installatieskid

Een nieuwe oplossing om het buitendeel van een (hybride) warmtepomp in het dak te hebben, maar het wel van binnenuit servicebaar te houden. Preworxs komt dit jaar met een nieuwe Indak Skid voor hybride warmtepompen, die binnen enkele uren een complete geprefabriceerde installatie een zolder op kan schuiven.

De indak-oplossing wordt gepresenteerd op de vakbeurs Prefab, die tegelijkertijd met de vakbeurs Energie in Den Bosch gehouden wordt.

Seriematige verduurzaming met hybride

De dakoplossing met installatieskid mikt vooral op de seriematige verduurzaming van corporatiewoningen, en is nu geengineerd op basis van de 4 kW en 6 kW hybride warmtepomp Elga Ace van Remeha en afgestemd met de specificaties van de fabrikant. Zo kan geborgd worden dat de buitenunit voldoende lucht kan doorvoeren om voldoende te functioneren.

Houtskeletbouw

3D-ontwerp van de indakconstructie en de skid.

Het indakelement is opgebouwd uit een geïsoleerde houtskeletbouw bak voor het buitendeel van de warmtepomp, die op maat gemaakt wordt voor de dakhelling van de betreffende woning. De bak is van buiten afgewerkt met epdm, dakbedekking en is op afschot gemaakt, zodat hij afwatert in een verholen goot die in de dakgoot mondt. De buitenunit staat op dempende opstelbalken. De omgekeerde hsb-dakkapel is geïsoleerd tot een rc-waarde van 4,8, en voorzien van een kunststof serviceluik met rubberen afwerking aan de binnenzijde. Een servicemonteur kan dus van binnenuit onderhoud plegen aan de buitenunit, door tussen de bak en de skid naar buiten te gaan. Deze kan zijn valbeveiliging bevestigen aan het frame aan de binnenzijde. Het klaprooster kan van binnenuit naar buiten toe opengeklapt en geborgd worden.

Bij veel dakoplossingen moet een servicemonteur van buiten het dak op om een buitenunit te servicen. Dit wordt door veel opdrachtgevers en installateurs gezien als een belemmering.

Dakhellingen

De constructie staat volledig op de verdiepingsvloer van de woning. Naast een sparing in het dak hoeven er geen bouwkundige maatregelen te worden genomen. In specifieke dakhellingen kan het wel zijn dat er een raveling voor de gording gemaakt dient te worden. Het element, in deze uitvoering 145 cm breed, neemt op zolder 3 m2 in beslag. Het is afhankelijk van de dakhelling hoever de constructie naar binnen komt. Bij een dakhelling van 45 graden is dit ruim 3 meter vanaf de punt in het knieschot.

Installatieskid

Op het stalen gepoedercoate frame zijn cv-ketel, binnendeel van de warmtepomp en de mechanische ventilatie gemonteerd. De skid is tevens voorbereid voor een PV omvormer De rookgasafvoer mondt in het bovenste deel van het rooster. De afvoer van de ventilatie mondt achter de aanzuig van de buitenunit, zodat ook de ventilatielucht nog over de warmtepomp wordt gevoerd.

De F-gassen werkzaamheden kunnen in de werkplaats gerealiseerd worden. Hierdoor is het aantal montagehandelingen op zolder geminimaliseerd tot het aansluiten van ketel, water en afgiftesysteem. “Hierdoor kunnen we in serie tot 8- 10 woningen per dag voorzien van een indak-skid. Wanneer de unit aan de voorzijde van een woning bevindt, kan de unit vanaf de vrachtwagen horizontaal in de woning worden geschoven, waarbij we in samenwerking met een van onze partners het bouwkundige deel voor onze rekening kunnen nemen”,  schetst commercieel manager Johan Bogert van Preworxs.

BIM

Er zijn verschillende variatiemogelijkheden in het concept. Omdat Preworx de dakoplossing volledig parametrisch ontwerpt, kan op basis van de vraag de dakhelling worden aangepast. Ook qua roosters kan er gevarieerd worden qua kleur en uitstraling  Bij bungalows kan er bijvoorbeeld gekozen worden om wel vanuit buiten te servicen. In dat geval vervalt het luik, en wordt de dakkap van buitenaf geopend. “We ontwerpen de units in BIM, en hebben daardoor talloze variatiemogelijkheden in onze bibliotheek”, stelt Johan Bogert.

Opschalen hybride warmtepomp

Er moeten nog wel thermische en akoestische metingen aan het concept worden verricht in de praktijk. De versies die zijn gebouwd al wel in de fabriek getest. Ook onderzoekt Preworxs nog de optie om aanvoer en afvoer van lucht over de warmtepomp te scheiden. De indakoplossing staat al wel bij enkele projecten in voorbereiding. Ook is het concept gepresenteerd aan de TDI 500, het samenwerkingsverband van tien grote installatiebedrijven die gezamenlijk methoden onderzoeken om met name de installatietijden van hybride warmtepompinstallaties te verkorten.

Ook nieuwbouw

Preworxs uit Goes, een prefab bedrijf dat een zusterbedrijf is van installateur DWT Groep, is al enkele jaren actief als prefab bouwer voor installateurs, fabrikanten, groothandelaren en modulaire bouwers. Het bedrijf maakt geprefabriceerde oplossingen voor werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sanitaire technieken. Naast de Indak Skid is er ook een variant voor nieuwbouw, waarbij de Ecodan warmtepomp van Mitsubishi Electric is toegepast. Verder levert het bedrijf ook de skids die via Inventum op de markt verschijnen.

Meer oplossingen

Dit is niet de enige indakoplossing die dit najaar wordt geïntroduceerd. De Installatiefabriek van Breman Installatiegroep kwam vorige maand ook met een vergelijkbare oplossing, op basis van een bak van kunststof die in de juiste dakhelling gesteld dient te worden. Hier meer daarover.