Ga naar hoofdinhoud

Installateur in beeld: Arno Berghorst

In de hechte gemeenschap die Epe is, hangt alles aan elkaar van wederzijds vertrouwen. Die dorpscultuur wordt weerspiegeld in de ondernemersfilosofie van Arno Berghorst, directeur van Installatiebedrijf De Wijnbergen. Hij blijft al jarenlang trouw aan dezelfde degelijke merken, heeft relaties in de bouw die al twintig jaar teruggaan en is loyaal aan zijn klantenkring. “Een goede reputatie moet je iedere dag opnieuw waarmaken. Ons lukt het. We halen eigenlijk geen enkel project ‘uit de markt’. Het werk komt naar ons toe.”

Ons kent ons

Wij verzorgen onze projecten tot in de puntjes. We zijn geen prijsvechter, maar natuurlijk gaat er bij ons ook wel eens wat fout. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je het maar goed oplost. Als je niet goed reageert op fouten, dan gaat dat hier rond via de tamtam en ben je zo je reputatie kwijt. Maar als je eerlijk bent over je fouten, en ze netjes herstelt, dan gaat juist dát rond: ‘De Wijnbergen hebben dat toen zó goed opgelost’.

Trouw

We hebben een vaste klantenkring en een vaste groep aannemers. En vaste leveranciers. Ik werk onder meer met met Daikin, REMKO, TECE. Ik schakel Klimaatbeheer Ten Hove in voor de vloerverwarming. Groothandels zijn Rensa, TU en Solar. Een vast clubje dus. En dat werkt goed. Bij storingen aan de warmtepomp weten mijn monteurs precies wat ze moeten doen en door die beperkte variatie kan ik kan nog wat op voorraad houden. En bij mijn relaties kan ik altijd aankloppen voor vragen. Het geeft structuur en rust en komt de kwaliteit ten goede.

Mooiste aan het vak

Om mooie en goede projecten af te leveren. Ik had laatst een klant in Nijbroek, die nam zijn kennissen mee naar de kelder om ze daar zijn nieuwe drinkwaterverdeler te laten zien. Die hadden wij daar geïnstalleerd, netjes met labels eraan, met erop welke afsluiter voor welke groep. Dat is netjes; maakt dat je trots op je werk bent.

‘Klanten hebben vaak jarenlang voor een installatie gespaard’

Minder leuk

Eigenlijk zijn er niet veel dingen die ik niet leuk vind aan mijn vak. Ik was nooit dol op de administratie en de belastingaangifte. Maar dat heb ik sinds een aantal jaar uitbesteed aan een goede boekhouder uit het dorp. Zij zitten hier elke vrijdag een paar uur, om de administratie op orde te houden en financiële zaken door te spreken: dus daar heb ik nauwelijks omkijken meer naar.

Mooiste klus

Het ligt voor de hand om dan het installatiewerk in bijvoorbeeld een gerenoveerd kasteel en koetshuis in Heerde te noemen. Dat soort projecten zijn prachtig. Maar om eerlijk te zijn: niet elke klant heeft veel geld. En als mensen dan blij kan maken met een badkamer of een keuken waar ze jaren hard voor hebben gespaard, dan is zo’n project eigenlijk minstens net zo mooi.

Investeren in

Mijn medewerkers rijden in nette bussen, werken met goed gereedschap en halen op tijd hun opleidingspapieren: zo werken ze nu aan hun Vakmanschap CO bij Wasco in Apeldoorn. Maar ik zie dat niet direct als ‘investeren’. Dat hoort er gewoon bij. In mijn bedrijf Rioolservice Epe heb ik onlangs wel stevig geïnvesteerd. Zo heb ik in België een rioolvacuümwagen laten bouwen. Die investeringsruimte ontstond doordat we onlangs een mooi meerjarig contract voor het onderhoud van pompgemalen in de regio in de wacht hebben gesleept.

Privé

Ik ben getrouwd met Monique en samen hebben we twee kinderen, een zoon van 12 en een dochter van 8. Mijn vrouw werkt in de ouderenzorg. Jarenlang was ik betrokken bij de vrijwillige brandweer in Oene, mijn woonplaats. Met pijn in het hart heb ik daar mee moeten stoppen. Wil je dat namelijk goed doen, dan gaat daar veel tijd in zitten – en die had ik vanwege mijn bedrijf niet meer. Ik ben nog wel voorzitter van Oener Belang, een belangenvereniging die het dorp levendig wil houden. Ik ben er trots op dat we het voor elkaar hebben gekregen om een Kultuurhus te bouwen in het dorp, met daarin allerlei sociale en culturele functies.

Naam: Arno Berghorst
Functie: directeur
Leeftijd: 45
Arno Berghorst is nu veertien jaar directeur van installatiebedrijf De Wijnbergen uit Epe. Daarvoor was hij tien jaar lang bedrijfsleider bij een ander installatiebedrijf uit Epe. De Wijnbergen groeide in die veertien jaar uit van een klein bedrijf met drie man personeel, tot een middelgrote onderneming met 23 medewerkers in dienst. Sinds tien jaar is Berghorst ook directeur van Rioolservice Epe.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan