fbpx
Installatie van weleer

Installatieschatten in museum

De indrukwekkende installatiecollectie van oud-installateur Jaap Schut uit Naaldwijk dreigt dakloos te worden. Het zou hét Installatie Museum van Nederland kunnen worden, maar daarvoor heeft de Westlander hulp nodig. Onderaan een grote fotoreportage.

De grote verzameling geisers, kachels, sanitair, gereedschappen, onderdelen, handleidingen, foto’s en andere historische curiositeiten staan nu nog opgesteld in een loods in Naaldwijk. Maar over anderhalf jaar moet Schut hier verkassen uit de loods die hij nu op afspraak opent voor belangstellenden. De memorylane van installatieland moet behouden blijven, en daarom besteden de vakbladen Installatie, Gawalo, E&W installatietechniek en Installateurszaken deze maand gezamenlijk vol aandacht aan dit unieke stukje installatiehistorie. Onderaan dit artikel een uitgebreide tour langs de collectie. De foto’s zijn gemaakt door Johan van der Wardt en Mirjam van der Linden.

Levenswerk

De collectie is het levenswerk van Jaap Schut, die als 15-jarige in het installatiebedrijf van zijn opa kwam te werken. Het bedrijf was al sinds 1901 gevestigd in Naaldwijk. Het bedrijf is van de hand gedaan, maar de collectie is nog springlevend. Zijn hele werkzame leven heeft Schut attributen verzameld; van middeleeuwse kachels en toiletten tot radiatoren, ombouwsetjes, gaslampen, gereedschappen, onderwijsplaten en ongeveer 80 geisers. Een museum kan bijdragen aan de beroepstrots en juist jongeren binden en boeien. Kijk naar de huidige energietransitie: die heeft zo veel paralellen met het verleden. Juist nu er heel veel van het ambacht en de kennis daarvan verloren gaat, is het heel belangrijk dat we dit doorgeven.”

Wil je helpen om de collectie te behouden? Heb je een idee voor de locatie, of beschik je over gereedschappen, onderdelen of installaties die een toegevoegde waarde zouden kunnen zijn voor de collectie? Neem dan contact op met Jaap Schut: Graanveld 15, 2671 ZN Naaldwijk. Telefoon: 0653662746 jaap@jwschutholding.nl

Hieronder een vlog van Installatie.nl uit 2017