fbpx
Artikel

Installateur in Beeld: Duke Kolsters

Duke en zijn broer Tino staan in de startblokken om het installatiebedrijf over te nemen van vader Jack. Voorheen was Kolsters Installatie Techniek voornamelijk gericht op de agrarische sector. De laatste jaren is het bedrijf zich meer gaan specialiseren op de particuliere en zakelijke markt.

Mooiste aan het vak

De diepgang van de techniek. Het doorgronden van hoe het allemaal precies werkt en zelf aan de slag gaan met nieuwe ontwikkelingen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor in de agrarische sector een geautomatiseerd waterbord ontwikkeld, dat dieren in de stal op een slimme manier drinkwater toedient. De eigen ontwikkeling van producten en systemen zal nooit stil staan.

Minder leuk

Mijn vader is vijftien jaar geleden in zijn eentje begonnen, nu werken we met twaalf man. Elke keer als je denkt dat je het bedrijf perfect op de rit hebt, dient zich weer iets anders aan. Eerst moesten we de gehele bedrijfsvoering rondom technische knowhow, tekenen, engineeren en aansturen op orde hebben. Nu komt daar digitalisering van het ERP-systeem bij en alles rond de privacywet AVG. Dit zijn behoorlijk lastige trajecten die niet direct iets met techniek te maken hebben.

Mooiste klus

Daar leggen we momenteel de laatste hand aan. Het gaat om de duurzame renovatie en uitbreiding van het oude gemeentehuis hier in het dorp. Er komen twee zalen, appartementen, hotelkamers en twee grand cafés. Wij engineerden en maken de duurzame installaties, onder meer met luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning en negen luchtwaterwarmtepompen op het dak. Een prachtig project en installatietechnisch een behoorlijke uitdaging door de verschillende gebruiksfuncties in één pand.

Investeren in

We hebben eerder een traject gestart met digitale werkbonnen, maar we kwamen er op het laatste moment achter dat het gekozen systeem niet goed werkte voor ons bedrijf. Dus zijn we helemaal opnieuw begonnen, met een andere leverancier. Nu zijn we een heel eind in dat traject. Ook steken we behoorlijk wat tijd in eigen ontwikkelingen. Zo zijn we bezig met de ontwikkeling van gestandaardiseerde hydraulische en regeltechnische concepten voor de verwarming en koeling van gebouwen. Het zou mooi zijn als we dat ooit in de toekomst op de markt kunnen brengen.

Privé

Vorig jaar ben ik getrouwd met Kim. We wonen om de hoek van ons bedrijf en ik wandel dus naar mijn werk. Het is een oud huisje en we zijn het nu aan het verbouwen. Het zou mooi zijn als we kunnen renoveren naar een energieneutrale woning, maar we moeten nog even kijken of het budget dat toelaat. Om te ontspannen ga ik wel eens vissen met mijn vrienden. Dat is vaak zo gezellig dat we er niet eens aan toekomen om de hengel daadwerkelijk uit te werpen. In de zomer tour ik wel eens met de motor.

Naam: Duke Kolsters
Functie: Toekomstig directeur samen met broer Tino (26)
Bedrijf: Kolsters Installatie Techniek uit Middelbeers
Leeftijd: 27 jaar
Duke Kolsters doorliep de BOL4-opleiding aan het Summa College in Eindhoven en blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door het volgen van doelgerichte cursussen. Broer Tino werkte zich na een BBL-opleiding op tot eerste monteur. “Tino is meer van de praktijk, ik wat meer van de theorie. We vullen elkaar goed aan.” Duke is bestuurslid bij Jong Techniek Nederland. “Veel installateurs betalen contributie, zonder dat ze weten wat ze aan Techniek Nederland hebben. Nu ik als bestuurslid meer bij de vereniging betrokken ben, zie ik wat er voor installateurs allemaal te halen valt. Je moet je er een beetje in verdiepen, dan heb je er veel aan.”