fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Falco Ruijl

Lef kan Falko Ruijl niet worden ontzegt. Net 25 jaar en dan al algemeen directeur en mede-eigenaar van een installatiebedrijf met 50 man personeel. De jonge ondernemer staat voor een behoorlijke uitdaging. “Een bewuste keuze”, vertelt hij.  

Functie: algemeen directeur mede-eigenaar Radiair BV

Opleiding: mbo en hbo werktuigbouwkunde

 

Ruijl kwam acht jaar geleden binnen bij Radiair als stagiar mbo installatietechniek. “Daarna heb ik hbo werktuigbouwkunde gedaan.  Beiden in een duaal leertraject. Dat had voordelen. Je leert theorie koppelen aan de praktijk. Dat is wel wat waard. Ik heb altijd de ambitie gehad een eigen zaak te hebben. Sinds kort ben ik mede-eigenaar. Dit is wat ik altijd al heb gewild. Mijn eigen ding doen.  Zoals het nu gaat, gaat het goed. In de basis wil ik het bedrijf laten blijven zoals het is. Denk dat het belangrijk is dat mensen in het bedrijf geen nummer zijn maar een naam hebben. ” 

 

Minder leuke kanten

Je zult altijd wel wat tegenkomen, maar ik kan nu niets bedenken. Ik benader dingen zo positief mogelijk.

 

Bijzondere klus

Die komt er aan; in de schoolvakantie wordt in Utrecht een school gesloopt en herbouwd. In zes weken tijd! Daarvoor gaan we alle installatiewerk doen, en nog energiezuinig ook.

 

Kansen in de markt

Er liggen overal kansen. Altijd. Jezelf blijven ontwikkelen ook al gaat het minder is het devies. Stilstaan is achteruitgaan. Tuurlijk ligt de focus net als bij ieder ander bedrijf op winst, maar liever wat minder, als de basis maar goed is.

 

De bedreigingen

Daar hebben we niet zo’n last van. In de woningbouw is het minder, maar wij zitten voornamelijk in de utiliteit en werken veel met vaste klanten. 

 

Investeren in

Als je een overnametraject ingaat, leer je ook de plussen en minnen van een bedrijf kennen. Wat goed is en wat niet. Dat biedt ook weer kansen. Wij zijn goed in moeilijkere installaties. En willen ons onderscheiden door certificering en keurmerken goed voor elkaar te hebben. Zoals die voor F gassen en PED regeling. Dat is iets waar we nu tijd in stoppen en op termijn profijt van gaan hebben.

 

De toekomst

Hard werken. Mensen motiveren. De naam van het bedrijf goed houden, dat vind ik heel belangrijk. Een super uitdaging. Een mooi systeem ook dat Marcel Hendriks nog even blijft zodat ik kan profiteren van zijn kennis. 

 

Ondernemersbloed

Ruijl volgt Marcel Hendriks op die het bedrijf in 1975 oprichtte. Met twee zoons en een dochter dacht Hendriks  wel een opvolger in huis te hebben. Toen zij om verschillende redenen afhaakten, zocht hij intern naar een oplossing.  “Ruijl was hoofd van de werktuigbouwkundige afdeling maar wilde verder, dat had hij al uitgesproken. Sinds 3 mei is het geregeld. Een management buy out. We hebben de weg van  de geleidelijkheid gekozen. Ik blijf nog 2 jaar. Wel afbouwend. Dat vind ik niet moeilijk. Ik ken hem en hij kent het bedrijf en de mensen. Dat is een enorme pre. Het bedrijf is in goede handen. Falko is jong, maar de mensen hier hebben respect voor hem. Hij heeft ondernemersbloed, het gaat hem lukken, daar ben ik van overtuigd. Wat ik  ook prettig vind is dat de bedrijfsonderdelen bij elkaar blijven. Het blijft toch je kindje. “

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.