fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Frank Brouwer

De voorraad en het gereedschap lagen in de garage, de facturen werden geschreven in de bijkeuken, naast het toilet. Zo begon het avontuur 23 jaar geleden. Inmiddels hebben de broers Frank en Jeroen Brouwer een modern installatiebedrijf plus showroom. Met als specialisatie: biomassaketels.

Mooiste van het vak

Ik werkte bij een baas die zeezeiler was. Vaak was hij wel twee maanden op reis. Dan kreeg ik de leiding over het bedrijf. Ik dacht: als ik dít kan, dan kan ik het ook met een eigen bedrijf. En dus zijn mijn broer en ik toen voor onszelf begonnen. Het ondernemen vind ik nog steeds prachtig. En qua techniek: als je een woning of bedrijf energieneutraal kan maken. Dat zijn mooie uitdagingen.

Wakker liggen

Van de planning. Ik vind het lastig hoe om te gaan met leveringen die te laat komen, terwijl je afspraken hebt met klanten. Of als er een spoedklus tussendoor komt. Dat is voor klanten natuurlijk heel vervelend. Als je het goed uitlegt hebben ze hier meestal wel begrip voor, maar leuk is het niet.

Broers

Jeroen en ik zijn heel verschillend, je hebt beide verschillende ideeën en dat houdt je ook scherp. Ik heb meer een commerciële inslag en treed vaker naar buiten. Mijn broer is de financiële man en doet de administratie. Een groot voordeel van het bedrijf met z’n tweeën runnen is dat je makkelijker op vakantie kan. Er is altijd een van ons op de zaak.

Innovatie

We hebben op tijd de keuze gemaakt voor duurzame energie en niet conventioneel doorhobbelen. Dat was aanvankelijk best moeilijk en we hebben ook wel getwijfeld of het goed van de grond zou komen, maar de aanhouder wint.

Duurzaam

Het bleek dat we met onze focus op duurzame energie een vooruitziende blik hadden. In 2009 hebben we een duurzaamheidswedstrijd gewonnen, die was uitgeschreven door drie gemeenten in de Bollenstreek. Dat werd in de lokale media breed uitgemeten en heeft een enorme boost gegeven aan de verkoop van biomassaketels en biomassakachels. Biomassa is, mits je natuurlijk gebruik maakt van degelijke installaties en gecertificeerde pellets, echt duurzaam. Dat is met warmtepompen niet altijd het geval, omdat de gebruikte stroom vaak grotendeels grijs is.

Investeren in

In onze showroom. Daar hebben we alle installaties die we verkopen werkend staan. Klanten kunnen doordeweeks gewoon binnenlopen en op afspraak kan het ook ’s avonds en op zaterdag. Zo’n showroom moet je wel up-to-date houden en daar gaat behoorlijk wat geld in zitten. Ongeveer elke twee jaar moeten we daar wel vernieuwen. We organiseren hier ook één à twee keer per jaar een duurzaamheidsdag. Dat maken we bekend via sociale media en de kranten. Komt veel volk op af.

De toekomst

Die is rooskleurig. Ik ben 52, mijn broer 51 en we kunnen voorlopig nog wel voort hiermee. Dus dat ziet er goed uit.

Privé

Ik ben getrouwd en heb twee zonen. Mijn broer Jeroen is ook getrouwd en heeft twee dochters.

Hobby’s

Daar heb ik niet zoveel tijd meer voor. Ik werk veel. Ik ben wel gek op muziek en ben lang DJ geweest. Tot vijf jaar terug behoorlijk fanatiek. Nu is dat een beetje over. Ik stap wel heel graag op de motor. En mijn zoons voetballen veel, dus ik sta ook veel langs de lijn.