fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Martine Beijer

Het promoteam Jonge Vakvrouwen van Techniektalent.nu promoot techniek bij vrouwen en meisjes. De boodschap: techniek is interessant en er is de komende jaren volop werk in te vinden. “Bij meisjes zit een enorm percentage dat hartstikke geschikt is. Ze weten het alleen nog niet”, zegt Martine Beijer (24). Eigenaar Aquarius Sanitair Sleeuwijk

Opleiding: Technische school, installatietechniek, BBL opleiding

 

Vergeleken met omringende landen zijn vrouwen in Nederland nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in de techniek. Tel daarbij op dat er de komende jaren door vergrijzing een tekort van 70.000 technici dreigt te ontstaan en het is duidelijk waarom TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van verschillende bedrijfstakken uit de technische sector en VHTO, een landelijk expertisebureau vrouwen en bèta/techniek de handen ineen hebben geslagen.

Martine Beijer, net 24 jaar, installateur en eigenaar van een bedrijf dat badkamers ontwerpt en installeert, is een van de boegbeelden van het promoteam dat meiden probeert warm te maken voor een opleiding in de techniek. De oplettende tv-kijker kent haar ongetwijfeld nog van haar deelname aan het programma De Ultieme Woondroom; een eerder initiatief van Uneto-VNI om de branche op de kaart te zetten. “Dat programma, was natuurlijk hartstikke goed voor het imago van de branche. Een mooie manier om te laten zien wat het vak inhoud. Het sluit naadloos aan op het doel van Techniektalent.nu.”

 Vanaf dit najaar trekt Beijer er op uit met het promoteam. “We gaan naar de jongeren toe. Om adviezen te geven, maar om ons vooral te laten zien. Als rolmodel fungeren. Want wat opvalt als je meiden van 13 jaar vraagt wat ze willen worden, zijn dat altijd geijkte beroepen die ze uit omgeving kennen. Denk aan schoonheidspecialist, kapster. Logisch, die meiden kennen niemand die in de techniek zit. Zaak is dat patroon te doorbreken. Dat gaan wij veranderen. Door zoveel mogelijk in contact te komen met die meiden. Om te laten zien ook dat je ook als vrouwelijke vrouw in de techniek kunt werken.” 

“Kom ik meteen op het beeld dat bestaat van technische vrouwen. De term manwijven is het eerste waar mensen aan denken; met de bilnaad boven je broek boven een keukenkastje hangen. Dat hoeft natuurlijk niet. Kijk naar werkkleding, er zijn zoveel leuke stoere hippe vrouwelijke werkkledinglijnen. Alle meiden van het promoteam zijn bovendien leuke frisse meiden, lopen op hoge hakken, strakke broeken, gelakte nagels. Zo kan het ook.”

 

 

1 reactie op “Installateur in beeld: Martine Beijer

  1. Mij schreef:

    Goed bezig martine ik heb je wel eens bezig gezien in het programma je bent een slimme met( en nog knap ook) succes met je bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.