fbpx
Artikel

Installateur in beeld: Norbert van Niel

Familiebedrijf Van Niel Installatietechniek bestaat dit jaar 60 jaar. Dat jubileum werd in juni met een feestje gevierd. Voor Norbert van Niel wordt komend jaar sowieso bijzonder, omdat hij stapsgewijs de leiding over het bedrijf van zijn vader zal overnemen. “En dan gaan we vol inzetten op duurzame techniek bij particulieren.”

Mooiste aan het vak

Het vernieuwende. Wat je drie jaar geleden installeerde is nu alweer passé. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ontwikkelingen rond domotica. Wat ik ook mooi vind is dat je dienstbaar kunt zijn naar klanten. Zij hebben een bepaalde vraag en wij mogen daar invulling aan geven. Kijk, ik ben geen dozenschuiver. Daar valt misschien meer marge te halen, maar dat vind ik niet zo interessant. Wat zo leuk is aan dit vak is dat je een advies kan geven om tot een mooie installatie te komen.

Minder leuk

De tijdsdruk die je opgelegd krijgt om projecten af te krijgen. En dat men dingen van je verwacht die niet mogelijk zijn. Ik krijg vaak bestekken voorgeschreven waarin een installatie staat beschreven die gewoonweg niet kan. En dat je daar dan weer alternatieven op moet gaan aanbieden. Architecten zijn vaak wel bouwkundig onderlegd, maar van installatietechniek hebben ze geen kaas gegeten. Maar dat ze dan wel tegen je zeggen: ‘Ah, doe niet zo moeilijk. Maak het toch gewoon zo.’

Uitdaging

We moeten toe naar een situatie waarin klanten niet altijd alleen maar praten over terugverdientijden en kijken naar de laagste prijs. Een installatie is altijd maar te duur, of je nu een CV-ketel aanbiedt of hele woninginstallaties. Aan mooie auto’s of keukens willen mensen graag geld uitgeven, zonder na te denken of ze die investering ooit terugverdienen. Het zou mooi zijn als mensen wat meer voor comfort en gebruikersgemak zouden kiezen. Een andere mindset.

Toekomst

De toekomst is duurzaam. Daar gaan we vol op inzetten. Die nieuwe koers hangt samen met mijn stapsgewijze overname van het bedrijf. Bij een fris gezicht hoort een nieuwe, frisse bedrijfsstrategie. Wij willen dé expert worden in de regio op het gebied van duurzame woninginstallaties. We zijn daarom ook al best lang op zoek naar een projectleider duurzame techniek. Goede mensen zijn niet makkelijk te vinden tegenwoordig. Wij slaan een andere richting in en ik maak me er geen zorgen over of er in de duurzame hoek genoeg werk te doen is. Ik vergelijk het vaak met de ontwikkeling van PV-installaties. Zo’n acht jaar geleden was niemand daar mee bekend. Toen kwamen ze mondjesmaat op de daken. Vrienden en kennissen zagen dat en wilden ook. En toen ging het hard. Diezelfde curve zie je bij de warmtepompen. Door de media weet men nu ongeveer wat een warmtepomp is en ik weet zeker dat je eenzelfde ontwikkeling gaat zien als met PV.

Mooiste klus

Dat is zonder twijfel een villa die we compleet duurzaam hebben gemaakt, maar helaas zit er op dit project een geheimhoudingsplicht. Daar mag ik eigenlijk niks over zeggen. Een andere mooie klus was de eerste woning die ik deed als werkvoorbereider, in Wenum-Wiesel. Daar zat alles op en aan: zoals een bodemwarmtepomp en plafondkoeling. En het liep heel soepel, het waren leuke klanten. Dat was een prettige samenwerking.

Droomproject

Dat heb ik niet. Ik ben niet zo’n dromer. Ik zie wel heel veel platte bedrijfsdaken waarvan ik denk: jongens, die moeten we toch volleggen met pv-panelen.

Privé

Ik heb een vriendin en een zoontje van ruim twee maanden. We wonen samen in Deventer.

Hobby’s

Ik hou ervan om met m’n vriendin dagjes weg te gaan, naar Amsterdam bijvoorbeeld. En op vakantie. Te genieten van mijn vrije tijd.

Naam: Norbert van Niel
Bedrijf: Van Niel Installatietechniek
Functie: projectleider
Leeftijd: 34

Na de havo volgde Norbert de sportopleiding Calo. Toen hij daar zijn diploma gehaald had, kreeg hij een baan als sportleraar voor twee dagen in de week. De overige drie dagen liep hij mee op het bedrijf van zijn vader. Dat beviel zo goed dat hij korte tijd later stopte als leraar. Hij volgde een avondopleiding elektrotechniek en na vijf jaar ‘buiten’ gelopen te hebben, zit hij nu al zeven jaar op kantoor als projectleider kleinbouw.